«Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ» ΣΤΟ ΑΠΘ

10/10/2019

Βραδιά καινοτομίας με τίτλο «Η Επιστήμη και η Καινοτομία στην Υπηρεσία της Διαχείρισης των Φυσικών Κινδύνων» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2019, 18.30, στο Αμφιθέατρο “A. Τσιούμης” της Πολυτεχνικής Σχολής (Εγνατία 137), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο Άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο Άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή.

 • Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών φαινομένων στη ζωή μας;
 • Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα κινδύνων και ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Παρουσίαση/ Συντονισμός της βραδιάς από τους Γιώργο Τούλα, Δημοσιογράφο -εκδότη του freepress περιοδικού “Παράλλαξη” & Γιώργο Γονιάδη, Διεθνολόγο με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

18.30 – 19.00:ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 • Έναρξη της βραδιάς

Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 • Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ή εκπρόσωπό του

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ή  Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος

Πολιτισμού).

 • Εναρκτήρια Ομιλία

Καθ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

 • Εισαγωγικό σχόλιο

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ΑΠΘ).

19.00 – 20.15 :ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων

 • «Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»– Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός.
 • «Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού»

– Στυλιανός Κωτσόπουλος, project manager, Draxis.

 • «Εργαλεία Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών»

– Ιωάννης ΓήταςΔιευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).

 • «Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»– Samuel Auclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).
 • «Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων μέσω της επιτήρησης με χρήση μη-επανδρωμένων αεροχημάτων,(UAV– Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ).
 • «Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών»– Gaël MusquetΔιευθ. του Hackers Against Natural Disasters (HANDS).

20.15 –  21.15 :ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κινδύνων;

 • Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030;
 • Τι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων;
 • Ποιες προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;

Συμμετέχουν:: Samuel Auclair, Ιωάννης Γήτας, Χαράλαμπος Κοντοές, Gaël Musquet, Nικόλαος Θεοδοσίου,Κυριάκος Υάκινθος.