Περσικό Εμβατήριο

Δίλεπτη μουσική σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899), που φέρει τον αριθμό 289 στην εργογραφία του αυστριακού συνθέτη, του επονομαζόμενου και «βασιλιά των βαλς».

Το Περσικό Εμβατήριο (Persischer Marsch στα γερμανικά) γράφτηκε το 1864 για τις ανάγκες των καλοκαιρινών συναυλιών του Στράους στο Παβλόφσκ της Ρωσίας, μια περιοχή κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι στα γαλλικά (Marche Persanne) και στην παρτιτούρα του φέρει αφιέρωση στον φιλότεχνο και φιλόμουσο Σάχη της Περσίας Νάσερ οντ- Ντιν (1831-1896).

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Ιουλίου 1864 στο Παβλόφσκ και έκτοτε αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Στράους. Σε ανταπόδοση της τιμής, ο Σάχης παρασημοφόρησε τον Στράους με το μετάλλιο της Περσικής Τάξης του Ήλιου το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1864 δόθηκε και η βιεννέζικη πρεμιέρα του έργου στον Λαϊκό Κήπο (Volksgarten) της πρωτεύουσας των Αψβούργων, για να γιορταστούν τα 20 χρόνια του Στράους στη μουσική.

Το Περσικό Εμβατήριο σε μορφή A-B-A (η μουσική φόρμα του τραγουδιού) περιέχει τρεις μελωδίες, οι δύο από τις οποίες στο πρώτο τμήμα. Το ντέφι τονίζει το κάθε δυνατό ρυθμικό χτύπημα, ενώ η πρώτη μελωδία παίζεται από το φλάουτο. Η μελωδία χρησιμοποιεί την αρμονική ελάσσονα (μινόρε) κλίμακα, η οποία στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα σχετίζεται με τη μουσική της Μέσης Ανατολής.

Ο Στράους για να γράψει το κομμάτι χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από τον τότε Εθνικό Ύμνο της Περσίας. Όταν ο Σάχης επισκέφθηκε τη Βιέννη το 1873 για την Παγκόσμια Έκθεση, η στρατιωτική μπάντα των Αψβούργων που του απέδωσε τιμές, μη γνωρίζοντας τον Εθνικό Ύμνο της Περσίας, παιάνισε το Περσικό Εμβατήριο του Στράους.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *