Γίγαντες χούμους με πάστα από πιπεριά Φλωρίνης

12/6/2019

Υλικά

Για το χούμους

  • 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • 2 σκελίδες σκόρδο + 1 κοπανισμένη
  • 7 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι, σε κύβους
  • 1 καρότο, σε κύβους
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, προαιρετικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την πάστα πιπεριάς

  • 8 πιπεριές Φλωρίνης
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 60 γρ. καρύδια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4-5 αραβικές πίτες, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό. Ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, τις 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, τα 2 κλωνάρια θυμάρι, τη ρίγανη, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι, και βράζουμε για 1½-2 ώρες, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν.

Πάστα: Σε ένα μικρό ταψί ψήνουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και τα τσίλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C, για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα σκόρδα και τα τσίλι από το ταψί και τα βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη. Συνεχίζουμε να ψήνουμε τις πιπεριές για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να «μαυρίσουν» εξωτερικά. Προσθέτουμε τις πιπεριές στο μπολ με τα σκόρδα. Σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη. Όταν κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Προσθέτουμε το θυμάρι, την πάπρικα, τον ντοματοπελτέ, το ξίδι και τα μισά καρύδια και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή πάστα. Αλατοπιπερώνουμε.

Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο και τα 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι για 4-5 λεπτά. Πετάμε το σκόρδο και κρατάμε το θυμάρι και το λάδι. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα φασόλια μαζί με 70 ml από το λάδι θυμαριού. Αν χρειαστεί, τα χτυπάμε σε δόσεις μέχρι να αλεστούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Σε πιατέλα σερβίρουμε το χούμους και από πάνω την πάστα με τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καρύδια και το τηγανητό θυμάρι. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *