Αντρέ Κουρέζ 1923 – 2016

Γάλλος μόδιστρος, ένα από τα σύμβολα της ενδυματολογικής επανάστασης τη δεκαετία του ’60. Υπήρξε ένας από τους διεκδικητές της «πατρότητας» του μίνι, ενώ ήταν αυτός που έκανε μόδα τη γυναικεία μπότα.

Ο Αντρέ Κουρέζ (André Courrèges) γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1923 στο Πο της Νότιας Γαλλίας και σπούδασε πολιτικός μηχανικός, κάνοντας το χατήρι του πατέρα του. Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από τα νεανικά του χρόνια, το 1948 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε αρχικά στον οίκο μόδας της Ζαν Λαφορί και στη συνέχεια κοντά στον Ισπανό μετρ Κριστόβαλ Βαλενθιάγα, έναν από τους πρωτεργάτες της παρισινής υψηλής ραπτικής.

Το 1961 ίδρυσε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής κι έγινε γρήγορα γνωστός για τα φουτουριστικά σχέδιά του, ιδίως μετά την κολεξιόν της «Διαστημικής Εποχής» που παρουσίασε το 1964. Είχε επηρεαστεί από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τον μοντερνισμό και τον φουτουρισμό. Το αγαπημένο του χρώμα ήταν το λευκό, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως υλικό των δημιουργιών του το πλαστικό, το μέταλλο και το βινύλιο.

Μαζί με την αγγλίδα Μαίρη Κουάντ, ήταν ένας από τους διεκδικητές της «πατρότητας» του μίνι. Έφερε στη μόδα τη γυναικεία μπότα, ως «σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και δύναμης». Βοήθησε σ’ αυτό και η Νάνσι Σινάτρα με τη μεγάλη της επιτυχία «These Boots Are Made for Walkin’» (1966). Το 1983 συνεργάστηκε με τη Χόντα και παρουσίασε τη δική του εκδοχή του δημοφιλούς σκούτερ TACT.

Ο Γάλλος μόδιστρος είχε διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά του από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν προβλήθηκε από τη νόσο του Πάρκινσον. Τον οίκο μόδας «Courrèges» διηύθυνε έκτοτε η σύζυγός του και η κόρη του έως το 2011, οπότε πουλήθηκε σε δυο Γάλλους διαφημιστές, τον Ζακ Μπενζέρ και τον Φρεντερίκ Τορλολέν.

Ο Αντρέ Κουρέζ πέθανε στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 92 ετών.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *