Με ποιον τρόπο μπορούμε να επαινούμε ένα παιδί και πόσο συχνά;

17/2/2019

Ένα «μπράβο» είναι αρκετό για να επαινέσουμε ένα παιδί;

Η καλή αυτοπεποίθηση και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι οι βάσεις για ένα καλό χαρακτήρα και μια γερή ψυχή. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να διδάξουμε στα παιδιά μας και να τα ενθαρρύνουμε να αγαπούν τον εαυτό τους και αυτό θα γίνει με την θετική ενίσχυση ή απλά τον έπαινο.

Τόσο απλό; Θα σκεφτεί κανείς…Όχι δεν είναι απλό. Ο σωστός έπαινος είναι που κάνει τη διαφορά και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση του παιδιού μας.

Ένα κενό και «στημένο» μπράβο δεν έχει καμιά σημασία στο μυαλό του παιδιού και πιστέψτε με, τα παιδιά καταλαβαίνουν το αυθεντικό από το «στημένο».

Είναι πολύ πιο λειτουργικό επομένως να λέμε το θετικό μας σχόλιο κοιτώντας στα μάτια το παιδί μας και περιγράφοντας αυτό που μας ώθησε να κάνουμε το σχόλιο.

Μιλήστε λοιπόν πιο συγκεκριμένα στο παιδί και δείξτε του έτσι τα θετικά, δυνατά του σημεία.

epainoume paidi 2

Ο έπαινος διαμορφώνεται βάση της ηλικίας του παιδιού μας. Στα μικρότερα παιδιά είμαστε πιο ενθουσιώδεις αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αυτό τον ενθουσιασμό και τη θετική μας κριτική. Μην το στερείτε λοιπόν!

Στο μεγαλύτερο παιδί μπορείτε να αναπτύξετε τα επιχειρήματα σας και τι σας ωθεί να πείτε το «μπράβο» στο παιδί. Μιλήστε μαζί του και εκφράστε του τον θαυμασμό σας.

‘Όπως και να έχει, η θετική ενίσχυση και ο έπαινος μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην ψυχολογία και στην αυτοεκτίμηση των μικρών μας πολύτιμων πλασμάτων.

Δεν πιστεύω να θεωρείτε πως έτσι θα επαναπαυτούν ή θα κακομάθουν;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr 
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *