Ελέγξτε την ακοή σας, είναι μια πολύτιμη αίσθηση

27/2/2019

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η 3η Μαρτίου έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια  Ημέρα Ακοής. Το φετινό μήνυμα υπενθύμισης και ενημέρωσης για όλο τον κόσμο είναι: «Ελέγξτε την ακοή σας».

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνεται από το Σύλλογο Ακοοπροθετιστών Ελλάδας με θέμα «Κοινωνική προσέγγιση της βαρηκοΐας, πρόληψη, διάγνωση, αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες», για την Παρασκευή 1 Μαρτίου (10.00- 12.30 το πρωί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων), ο  καθηγητής ΩΡΛ &  διευθυντής της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Νικολόπουλος, επισημαίνει ότι αυτό που πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς βαρήκοους και κωφούς συνανθρώπους μας, τώρα είναι πραγματικότητα. Τα τελευταίας τεχνολογίας ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης μιας αίσθησης, που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ.

Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά με τη γέννηση του παιδιού
Δυστυχώς, όπως λέει ο καθηγητής,  στη χώρα μας είμαστε  πολύ πιο πίσω από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, διότι δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης βαρηκοΐας των νεογνών.

Ενώ έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια κρατικό πρόγραμμα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στα δημόσια μαιευτήρια συνολικά. Στο Δημόσιο όλα επαφίενται στη πρωτοβουλία ερευνητικών προγραμμάτων η τοπικών κλινικών, γεγονός που σημαίνει ότι άλλοτε γίνεται έλεγχος  και άλλοτε δεν γίνεται. Στον ιδιωτικό τομέα, στις περισσότερες μαιευτικές κλινικές, ενώ παλιά συμπεριλαμβάνονταν  στο ‘πακέτο’ της γέννας, τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο έλεγχος της ακοής  ανήκει συνήθως σε ένα επιπλέον προαιρετικό ‘πακέτο’ με άλλες εξετάσεις και έξτρα χρεώσεις με αποτέλεσμα να επιλέγεται από μερικούς μόνο γονείς και έτσι να μην εξετάζονται και να μην διαγιγνώσκονται αρκετά κωφά νεογνά.

Τελικά λόγω της έλλειψης κεντρικού προγράμματος πάνω από το 70% των μωρών, δηλαδή η πλειοψηφία τους χάνεται από την παρακολούθηση και αρκετά από αυτά, ενώ η πρώτη διάγνωση δείχνει να υπάρχει πρόβλημα, δεν προχωρούν σε έγκαιρη ολοκληρωμένη διάγνωση και αντιμετώπιση, με τεράστιες συνέπειες.

Απαράδεκτο και επιστημονικά επικίνδυνο να επαφίεται στη κλινική εξέταση των παιδιάτρων ο έλεγχος ακοής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό λάθους είναι τεράστιο. Σήμερα υπάρχουν παραμελημένα περιστατικά παιδιών, επειδή δεν μπήκε έγκαιρα διάγνωση.

Η μέση ηλικία αντιμετώπισης της κώφωσης στα κωφά παιδιά στη Ελλάδα υπερβαίνει αρκετά τα 2 χρόνια και πολλές φορές φτάνει και τα 3, με καταστρεπτικές συνέπειες για τα μωρά, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.

Το σωστό όπως λέει, είναι η αντιμετώπιση να αρχίζει πριν τους έξι μήνες της ζωής,  γιατί η  προσαρμογή είναι πολύ σημαντική όπως και η νευροπλαστικότητα, αφού παίζουν μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση της βαρηκοΐας  ή της κώφωσης.

Αρκετοί άνθρωποι ζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν ακούν κάποιους ήχους ή λέξεις
Όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου απώλειας ακοής, όπως είναι οι ενήλικες άνω των 50 ετών, αυτοί που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον, όσοι ακούν μουσική σε υψηλή ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όσοι έχουν προβλήματα με τα αυτιά τους.

Εξάλλου, σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μικρά σε μέγεθος και η ψηφιακή τεχνολογία τα κάνει εύκολα στην χρήση τους. Πολλά μοντέλα μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με το κινητό τηλέφωνο για συνομιλίες, αλλά και για την εύκολη ρύθμιση παραμέτρων του ακουστικού από την οθόνη του κινητού, όπως είναι η ένταση.

Επίσης, είναι δυνατή η σύνδεση του ακουστικού με το internet, ώστε να γίνονται ρυθμίσεις από τον ακοοπροθετιστή από απόσταση.

Η τεχνολογία, όπως λένε, δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε τα ακουστικά βαρηκοΐας ασύρματα και με άλλες συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα των χρηστών.  Ο ακοοπροθετιστής είναι ο συνδετικός κρίκος στη «διαδρομή» μεταξύ διάγνωσης και αποκατάστασης, αυτός που έχει την τελική ευθύνη των εφαρμογών.

Περισσότεροι από 52  εκατομμύρια πολίτες έχουν προβλήματα ακοής στην Ευρώπη                  
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας Τεχνολογίας Δημήτριος Χρυσικός, έχουν ξεπεράσει τα 52 εκατομμύρια τα άτομα που ζουν με πρόβλημα ακοής σε όλη την Ευρώπη.

Οι οικονομικές διαστάσεις της μη αντιμετώπισης της βαρηκοΐας είναι σοβαρές σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, καθώς, το κόστος της μη επαγγελματικής αποκατάστασης οδηγεί εκτός των άλλων σε πρόωρη συνταξιοδότηση και απολύσεις από την εργασία. Το κόστος αυτό εκτιμάται στα 178 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα  η ραγδαία αύξηση του αριθμού των βαρήκοων  σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας, οδήγησαν τις εφαρμογές ακουστικών παγκοσμίως κατά το 2018 να αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας EuroTrak 2018
Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που έχουν απώλεια ακοής  και δεν φορούν ακουστικά, κινδυνεύουν από κατάθλιψη, σωματική εξάντληση, διαταραχές ύπνου και απώλεια μνήμης.

Περίπου το 30% των συμμετεχόντων που πήραν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι η απώλεια της ακοής συνδέεται με κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, με το 20% των ερωτηθέντων να συνδέουν τις δύο καταστάσεις, ενώ το  13% έως 22% αυτών των ανθρώπων δήλωσε ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Ακουστικών Βαρηκοΐας, αναλύει πληροφορίες από χιλιάδες ανθρώπους με απώλεια ακοής σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *