Περίπου 4.000 δικογραφίες που αφορούν σε υποθέσεις ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους και έχουν μεταφερθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε μια νέα, υπό σύσταση, ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ πιθανό τελικά να μην ερευνηθούν ποτέ και να παραγραφούν!

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» , αιτία  είναι η αποδυνάμωση της νέας αυτής ελεγκτικής υπηρεσίας που μεθοδεύτηκε από την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη σύσταση και τη λειτουργία της, οι οποίες οφείλονται στην αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών αλλά και στην απροθυμία των υπηρετούντων στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών εφοριακών να μετακινηθούν στη νέα υπηρεσία.

Με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθέτησε τις αρμοδιότητες της νέας αυτής υπηρεσίας – αναφέρει το δημοσίευμα – η λειτουργία της δεν θα έχει καμία ουσιαστική συμβολή στη δίωξη των αδικημάτων φοροδιαφυγής ποινικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, με τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για τη στελέχωση της, η -ήδη υπονομευμένη από την ίδια την κυβέρνηση- λειτουργία της δεν αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραγραφούν οι περισσότερες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που τής έχουν ήδη ανατεθεί για έρευνα και έκδοση πορισμάτων, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε έτη πριν το 2013, που παραγράφονται σχεδόν στο σύνολό τους στις 31-12-2018.