Τα πλαστικά και πετροχημικά προϊόντα ηγούνται της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έως το 2050

82

7/10/2018

Τα πλαστικά και άλλα πετροχημικά προϊόντα θα αποτελέσουν τους κυριότερους παράγοντες της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2050, αντισταθμίζοντας τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τη ρύπανση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη ανέφερε πως η ταχεία ανάπτυξη αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα ωθήσει τη ζήτηση πετροχημικών προϊόντων.

Τα πετροχημικά που προέρχονται από πρώτες ύλες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τα δομικά στοιχεία για προϊόντα που κυμαίνονται από πλαστικά μπουκάλια και προϊόντα ομορφιάς μέχρι λιπάσματα και εκρηκτικά.

Η ζήτηση πετρελαίου για τις μεταφορές αναμένεται να επιβραδυνθεί μέχρι το 2050, λόγω της ανόδου των ηλεκτρικών οχημάτων και των αποδοτικότερων κινητήρων καύσης, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από την αυξανόμενη ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα, αναφέρει η έκθεση.

Τα πετροχημικά αναμένεται να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2030 και σχεδόν το 50% της αύξησης της ζήτησης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ενεργειακό παρατηρητή της παγκόσμιας οικονομίας.

Η παγκόσμια ζήτηση πετροχημικών πρώτων υλών αντιπροσώπευε 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 12% της συνολικής ζήτησης πετρελαίου το 2017. Το ποσοστό προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050.

Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης θα λάβει χώρα στη Μέση Ανατολή και την Κίνα, όπου χτίζονται μεγάλα πετροχημικά εργοστάσια.

Πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η «Exxon Mobil» και η «Royal Dutch Shell», σχεδιάζουν να επενδύσουν σε νέα πετροχημικά εργοστάσια τις επόμενες δεκαετίες, συνεισφέροντας στην αυξανόμενη ζήτηση πλαστικών.