«Ο ΟΗΕ δεν έχει σχέδιο για να βοηθήσει τους κλιματικούς πρόσφυγες»

47

1/10/2018

Ο ΟΗΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασίας και άλλων επιπτώσεων που επιδεινώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η εσωτερική «ομάδα εργασίας για τον εκτοπισμό» ζήτησε καλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις τάσεις της κλιματικής μετανάστευσης, καθώς και χρηματοδότηση για να βοηθήσει εκείνους που πλήττονται περισσότερο.

«Επί του παρόντος, ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ολοκληρωμένο μηχανισμό συντονισμού ή στρατηγική για την εκτόπιση λόγω καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε από αντιπροσώπους των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Οι συντάκτες καλούν τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να δώσει μία απάντηση στο ζήτημα.

Η επιτροπή του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τις «απώλειες και ζημίες» που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή συζήτησε τις συστάσεις στη Βόννη αυτή την εβδομάδα και θα υποβάλει έκθεση στην κύρια ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο.

Οι παρατηρητές των ΜΚΟ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία των ανεπτυγμένων χωρών να παράσχουν νέα χρηματοδότηση για αυτό το αντικείμενο.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πώς το μεταβαλλόμενο κλίμα μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη καταστροφή, όπως μια ακραία καταιγίδα, ή χρόνια προβλήματα όπως η συχνή ξηρασία που καθιστά τη γεωργία ασύμφορη.