Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Σε επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί

39

1/10/2018

Σε επίσχεση εργασίας, «την έσχατη μορφή διαμαρτυρίας την οποία είχαμε προεξαγγήλει με γραπτή μας επιστολή προς τη διοίκηση περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα», προχώρησαν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», που ζητούν οριστική άμεση λύση με έγγραφες δεσμεύσεις στο θέμα της πληρωμής των εφημεριών τους.

«Αναγνωρίζουμε ότι το βάρος της ενέργειάς μας αυτής θα πρέπει κατά κύριο να επωμιστούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους, γι’ αυτό ζητούμε την κατανόησή σας και τη συμπαράστασή σας στον δίκαιο αγώνα μας» αναφέρουν, κάνοντας λόγο για «κατάφορη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων» τους και «πρωτοφανή αδιαφορία των ιθυνόντων για την υποβάθμιση του έργου που επιτελούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες», στην οποία «δε μπορούμε άλλο να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Σύμφωνα με τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου, το χρονικό του «εμπαιγμού» τους ξεκινά από τον περασμένο Ιούλιο, «οπότε και ενημερωθήκαμε ότι η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεύθυνη για το νοσοκομείο μας, αρνήθηκε να εγκρίνει την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη τον Νόμο 4498/2017 περί εβδομαδιαίου ωραρίου των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017, αλλά βρίσκεται υπό τριετή αναστολή, ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης των ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Είναι βέβαια γνωστό ότι ιατροί όχι μόνο του δικού μας νοσοκομείου αλλά και πανελλαδικά, θύματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια που αγγίζουν πολλές φορές  το διπλάσιο του ορίου που ορίζει η Νομοθεσία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες. Έτσι η Επίτροπος θεώρησε πως η υπερεργασία μας είναι “παράνομη” και δεν δικαιούμαστε να αποζημιωθούμε γι’ αυτήν.

Απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η διοίκηση του νοσοκομείου μας κράτησε στάση παθητική και αναβλητική, μεταθέτοντας την επίλυσή του σε άλλες πλάτες και δίνοντάς μας συνεχώς υποσχέσεις για τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο, εκμεταλλευόμενη την καλοκαιρινή περίοδο για να καλύψει την αδράνειά της.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επίσης, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της απέναντι στους εργαζόμενους για άμεση και οριστική λύση του ζητήματος, κατέφυγε μόνο σε ημίμετρα.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο όταν το ιατρικό προσωπικό εξανήγγειλε τον Αύγουστο που μας πέρασε ότι θα προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταβλήθηκε η αποζημίωση για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, η πληρωμή της οποίας όμως έγινε εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας» αναφέρουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία επίσημη δέσμευση σχετικά με το πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες τους των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. «Επιπλέον, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει λάβει θέση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτίζεται το πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών από δω και στο εξής, δεδομένου ότι το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί προκειμένου και να τηρείται ο Νόμος 4498/17 και να καλύπτονται οι ανάγκες των μικρών ασθενών με υπευθυνότητα και ασφάλεια.

Μιας λοιπόν και η απόφαση του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί και εμείς εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε κατά πολύ το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο ωράριο, κινδυνεύουμε μέχρι τότε να προσφέρουμε εργασία η οποία δεν θα αμείβεται».