Νέα στοιχεία για αλλεργίες, προβλήματα ψυχικής υγείας και τραυματισμούς παιδιών στη Γερμανία

44

6/10/2018

Το Ινστιτούτο Robert Koch δημοσίευσε νέα στοιχεία από τη γερμανική μελέτη (KiGGS) τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Health Monitoring» και αφορούν την υγεία παιδιών και εφήβων σχετικά με τις αλλεργίες, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τους τραυματισμούς από ατυχήματα.

Το KiGGS είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη για την υγεία των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία και μια σημαντική βάση δεδομένων για αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε τεκμήρια. Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν μεταξύ του 2014 και του 2017 με φυσικές εξετάσεις και συνεντεύξεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλύσεις τάσεων αν συγκριθούν με τα δεδομένα από την βασική μελέτη του KiGGS, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2003 και 2006.

Αλλεργικές ασθένειες

Σύμφωνα με τη μελέτη η αλλεργική ρινίτιδα, το βρογχικό άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα (ατοπικό έκζεμα) συγκαταλέγονται στις πιο συχνές ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Αυτές οι ασθένειες συχνά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Περισσότερο από  στα έξι παιδιά (16,1%) υποφέρει σήμερα από τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις ασθένειες. Όπως διαπιστώθηκε, ο επιπολασμός αυτός δεν έχει αλλάξει από την αρχική μελέτη του KiGGS και σε απόλυτες τιμές επηρεάζει 2,1 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους στη Γερμανία.

Επιπλέον, περισσότερο από το 1/3 των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία είναι ευαισθητοποιημένα από ένα μείγμα εισπνεόμενων αλλεργιογόνων που χρησιμοποιούν συχνά και, με άλλα λόγια, έχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων που έχουν προσβληθεί από αλλεργίες δεν έχει αλλάξει από την αρχική μελέτη.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Ενώ η βασική μελέτη KiGGS διαπίστωσε ότι το 20,0% των παιδιών και των εφήβων είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, το KiGGS Wave 2 διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει με το 16,9% των νέων. Ένας από τους λόγους για τη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή μέτρων πολιτικής για την υγεία στους τομείς της προαγωγής της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τις πιο κοινές ψυχολογικές διαταραχές είναι αυτή της έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD).

Στο πλαίσιο του KiGGS Wave 2, οι γονείς των συμμετεχόντων ηλικίας 3 έως 17 ετών ερωτήθηκαν εάν ένας γιατρός ή ψυχολόγος είχε διαγνώσει τα παιδιά τους ως άτομα με ADHD. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 4,4% των εφήβων είχε διαγνωστεί με ADHD, κατά μία ποσοστιαία μονάδα μικρότερη από την αρχική μελέτη του KiGGS.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, είναι σημαντικό ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο συχνά στα παιδιά με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ενώ, τόνισαν, ότι για να μπορέσουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να μεγαλώσουν με καλή υγεία, τα μέτρα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη θα πρέπει να αρχίσουν νωρίς στη ζωή ενός παιδιού και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ομάδας στόχου.

Τα ατυχήματα ανήκουν επίσης στους κοινούς κινδύνους για την υγεία που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Το 19,4% των αγοριών σύμφωνα με την μελέτη έλαβε ιατρική περίθαλψη για τραυματισμό από ατύχημα εντός ενός έτους, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό αυτό ήταν 15,2%.

Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όπως ανέφεραν οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη αυτή.

Πηγές: by Robert Koch Institute https://www.rki.de/EN/Content/Institute/Press_Office/PressReleases/2018/04_2018_en.html

https://www.rki.de/EN/Content/Health_Monitoring/JoHM_en/JoHM_en_node.html;jsessionid=D8CAEA8B201C952CB1EC7E56312EC548.1_cid390