Μια στις δύο γυναίκες κινδυνεύει από ανοια, νόσο Πάρκινσον και εγκεφαλικό επεισόδιο

29

2/10/2018

Μια στις δύο γυναίκες θα εκδηλώσει άνοια ή νόσο Πάρκινσον, ή θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε κάποια φάση της ζωής της, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Παράλληλα το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 45 ετών και οι μισές γυναίκες ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι πιθανόν τελικά να διαγνωστούν με κάποια εκ των προαναφερόμενων παθήσεων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Ρόντερνταμ κατέληξαν στα προαναφερόμενα συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία για 12.102 άτομα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση το διάστημα 1990-2016. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 45 ετών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 1.489 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια και 263 με παρκινσονισμό (όρος που περιγράφει συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον), ενώ 1.285 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο συνολικός κίνδυνος ενός 45χρονου ατόμου να εκδηλώσει μετέπειτα κάποια εκ των τριών προαναφερόμενων παθήσεων, ήταν 48% για τις γυναίκες και 36% για τους άνδρες. Η άνοια ήταν μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις γυναίκες, που είχαν 25,9% κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης μετά τα 45 έτη ζωής, συγκριτικά με το 13,7% των ανδρών.

«Άνοια, νόσος Πάρκινσον και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τρεις εκ των συχνότερων παθήσεων μεταξύ των ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ Σιλβαν Λιχερ, εις εκ των συγγραφέων της μελέτης και επισημαίνει ότι συνήθως στη μέση ηλικία δίνεται μεγάλη έμφαση στα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο, ενώ παθήσεις του εγκεφάλου δεν τυγχάνουν μεγάλης προσοχής παρά μόνο στην τρίτη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα άνω των 85 ετών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν καθυστερήσει η εκδήλωση της άνοιας, του παρκινσονισμού και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά ένα με τρία χρόνια, ο κίνδυνος εκδήλωσης τελικά των παθήσεων αυτών μπορεί να μειωθεί κατά 20% στα άτομα 45 ετών και πάνω από 50% σε όσους είχα άνω των 85.