Με ξηρασία και πυρκαγιές κινδυνεύει η Αυστραλία

52

2/10/2018

Η Αυστραλία βίωσε τον πιο άνυδρο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιτίας του οποίου επιδεινώθηκε η ξηρασία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογίας, ο Σεπτέμβριος του 2018 καταχωρήθηκε ως ο δεύτερος πιο ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, με πρώτο τον Απρίλιο του 1902, καθώς φέτος σημειώθηκε λιγότερο από το ένα τρίτο της μέσης βροχόπτωσης για τον μήνα αυτό.

Σύμφωνα Ο φτωχός Σεπτέμβριος καταδεικνύει οτι η Αυστραλία ετοιμάζεται να ζήσει το τρίτο πιο ξηρό ημερολογιακό έτος της, μετά από το 1902 και το 1965. Χιλιάδες κάτοικοι της Αυστραλίας περίμεναν απελπισμένοι μία βροχή η οποία θα έσπαζε την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Το Σεπτέμβριο η Μελβούρνη δεν είχε ούτε μία ημέρα με πάνω από πέντε χιλιοστά βροχής, ένα φαινόμενο που έχει να σημειωθεί από το 1855.

Επίσης οι ημερήσιες θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο ήταν 1,41 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των ετών 1961 και 1990 και οι επιστήμονες εικάζουν οτι το 2018 πιθανόν να είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 ετών με υψηλές μέσες θερμοκρασίες.

Ένα άλλο καταστροφικό αποτέλεσμα του ζεστού και ξηρού χειμώνα που διήνυσε η Αυστραλία είναι ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας ξέσπασαν πυρκαγιές νωρίτερα από το συνηθισμένο.