Κίνδυνος εγκεφαλικού & ώρες ύπνου: Τα επικίνδυνα όρια για τους άνδρες

41

5/10/2018

Ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, ανάλογα με την εθνικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μικρή και η μεγάλη διάρκεια ύπνου μπορεί να έχουν διαφορετικές συνέπειες στους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή και το φύλο τους», σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Virginia Howard, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ.

Ως μικρής διάρκειας ορίστηκε ο ύπνος που διαρκεί έξι ώρες ή λιγότερο και ως μεγάλος όταν διαρκεί από εννιά ώρες και πάνω.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 17.000 λευκούς και αφροαμερικανούς με μέση ηλικία τα 64 έτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης, σημειώθηκαν 460 εγκεφαλικά επεισόδια, τα 172 σε αφροαμερικανούς και τα 288 σε λευκούς. Οι αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 37% του δείγματος.

stroke

Οι αφροαμερικανοί που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, ήταν 80% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους κοιμούνταν 7-8 ώρες.

Οι λευκοί άνδρες που κοιμούνταν 9 ή περισσότερες ώρες, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους κοιμούνταν φυσιολογικό αριθμό ωρών.

Η διάρκεια ύπνου δεν είχε καμιά επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού για λευκές και αφροαμερικανές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. H μελέτη δεν απέδειξε άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί πίσω από τον συσχετισμό», ανέφερε η Χάουαρντ.

«Η έρευνα υπογραμμίζει όμως, πόσο σημαντική είναι η καλύτερη παρακολούθηση και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων σε ανθρώπους μέσης ηλικίας που κοιμούνται πολύ».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο περιοδικό Neurology.

Πηγή: healthday