Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που ανέβασαν το λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, καθώς άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2018.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Πιο συγκεκριμένα, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, η οποία συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται  νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Λάθη που πρέπει να διορθωθούν

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο Ε9 αφορούν τα εξής:

1. Ημιτελή κτίσματα. Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

2. Αγροτεμάχια. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο φορολογούμενος έχει  δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχει δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.  Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Φροντίστε λοιπόν στην τροποποιητική του Ε9 να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

3. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, και το έχετε δηλώσει ως κατοικία θα πρέπει να γίνει διόρθωση.

5. Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.  Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

6. Ποσοστό συνιδιοκτησίας.  Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας  ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να φουσκώνει ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθώσετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

7. Όροφος. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος. Και στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

8. Έτος κατασκευής. Στον κωδικό αυτό του Ε9 έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

 1. Ιτέα: Άφησε έγκυο τη 16χρονη κόρη του που πάσχει από νοητική υστέρηση

 2. Κανονικά τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό

 3. Λέσβος: Ακόμη 400 πρόσφυγες αναχωρούν το βράδυ για Πειραιά

 4. Πού θα κυμανθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης

 5. Εθνικό Αστεροσκοπείο: Κύμα άνω των 11 μέτρων θα φέρει ο μεσογειακός κυκλώνας

 6. ΣΕΠΕ: Πρόστιμα 4,3 εκατ. σε τουριστικές επιχειρήσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

 7. ΟΑΕΔ: Από 8/10 οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα 2018

 8. Πάτρα: Επιχείρησαν να κρύψουν ηρωίνη σε παιδική χαρά

 9. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή Ελλήνων εξωτερικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 10. Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής

 11. ΥΠΕΣ: Επιχορηγήσεις σε τρεις δήμους για φυσικές καταστροφές

 12. Υπ. Παιδείας: 184.000 ευρώ για τους φοιτητές που διέμεναν στη φοιτητική εστία του Παν. Κρήτης

 13. AFP: Οι μετανάστες ετοιμάζονται για τον χειμώνα στα υπερπλήρη νησιά

 14. Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως και την Κυριακή

 15. Από 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις φοιτητών για κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφή

 16. Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: 1.309 οι σπουδαστές και σπουδάστριες που εισάγονται

 17. Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ανάπλασης του Μικρολίμανου στον Πειραιά

 18. ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 118 θέσεις σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους

 19. Ηλεία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σπιάτζα – Κάηκαν κτίσματα, εκκενώθηκε οικισμός

 20. ΟΑΣΑ: Έχουν εγκριθεί 143 χώροι στάσης – στάθμευσης ταξί

 21. Πλημμύρες Μάνδρας: Περισσότερα από 10 άτομα καλούνται από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι

 22. Παίδων Πεντέλης: Βραβείο για την e-Προτεραιότητα σε Εξωτερικά Ιατρεία-Επείγοντα

 23. Ρ. Δούρου: Έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης για την Μάνδρα

 24. Πληρωμές 2,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

 25. Τρόλεϊ: Στάση εργασίας την Τρίτη 2 Οκτωβρίου

 26. Ηλεία: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σπιάτζα

 27. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 4 επιβατών ακυβέρνητου ιστιοφόρου