Αλκαλική δίαιτα: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν την ξεκινήσετε

62

27/9/2018

Στις δίαιτες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια και υπόσχονται απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας, προσθέστε και την αλκαλική δίαιτα, η οποία οφείλει τη φήμη της σε διασημότητες, όπως η Τζένιφερ Άνιστον και η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Βασικός πυλώνας της συγκεκριμένης διατροφής είναι η αντικατάσταση των όξινων τροφών με αλκαλικές. Η θεωρία είναι ότι όταν τίθενται υπό έλεγχο τα επίπεδα pH του οργανισμού, το άτομο μπορεί να χάσει βάρος και να απομακρύνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Για τη μέτρηση των επιπέδων pH χρησιμοποιείται μία κλίμακα από το 1 έως το 14. Κάτω από 7 είναι τα πιο όξινα τρόφιμα όπως το ξύδι, τα ζωικά λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάνω από επτά είναι τα αλκαλικά τρόφιμα, τα οποία περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και γενικά τροφές φυτικής προέλευσης.

Οι υπέρμαχοι της δίαιτας υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα της πέψης είναι όξινα ή αλκαλικά, ανάλογα με αυτά που τρώει κάποιος. Όταν είναι όξινα, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλκαλική δίαιτα:

Μπορεί η διατροφή να αλλάξει τα επίπεδα pH; Οι απόψεις διίστανται. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει το pH στο αίμα του μέσω της διατροφής. Το σώμα είναι συντονισμένο να διατηρεί πιο όξινο το στομάχι για την πέψη των τροφών και πιο ουδέτερο ή αλκαλικό το αίμα και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό μπορεί να το αλλάξει η διατροφή. Αυτό που αλλάζει είναι το pH των ούρων, το οποίο έχει πολλές διακυμάνσεις και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες πλην της διατροφής. Μπορεί επίσης να αλλάξουν τα επίπεδα pH του σάλιου από κάποιες τροφές.

Είναι η αλκαλική δίαιτα υγιεινή; Τα επεξεργασμένα κρέατα βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο με τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και απαγορεύονται στην αλκαλική δίαιτα λόγω της οξύτητάς τους. Η αλκαλική δίαιτα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα pH, μέσω της αύξησης αλκαλικών τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και της μείωσης ή εξάλειψης των πιο όξινων τροφών, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και οι κατεργασμένοιυδατάνθρακες.

Θα χάσω βάρος; Η αλκαλική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή αποκλείει τις τροφές με πολλές θερμίδες και επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Είναι όμως δύσκολο να την ακολουθήσει κάποιος, επειδή αποκλείει πολλές τροφές που θεωρούνται όξινες.

Ωφελεί τα δόντια; Οι αλκαλικές τροφές είναι φιλικές για τα δόντια σας επειδή αυξάνουν τα επίπεδα pH στο στόμα σας μέσω του σάλιου και βελτιώνουν τη στοματική υγεία. Αντίθετα, τα όξινα τρόφιμα διαβρώνουν τα δόντια.

Ωφελεί την υγεία των οστών; Το ασβέστιο εξουδετερώνει την οξύτητα και όσο πιο πολλές όξινες τροφές καταναλώνετε τόσο περισσότερο ασβέστιο απαιτείται για την εξουδετέρωσή τους. Παίζουν όμως ρόλο και άλλοι παράγοντες στον τρόπο και τον χρόνο απελευθέρωσης του ασβεστίου από τα οστά. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια αλκαλική διατροφή προστατεύει τα οστά, ο αποκλεισμός των όξινων τροφών ωστόσο, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου που οδηγεί σε οστική απώλεια.

Κάνει καλό στην καρδιά; Η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που περιλαμβάνει η αλκαλική διατροφή, ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την καρδιά. Η αλκαλική διατροφή είναι επίσης φτωχή σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία λόγω του νατρίου που περιέχουν αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου, μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ συνιστάται και σε όσους έχουν επιβιώσει της ασθένειας. Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι κάποια φάρμακα χημειοθεραπείας σκοτώνουν περισσότερα καρκινικά κύτταρα σε ένα αλκαλικό περιβάλλον και άλλα λειτουργούν καλύτερα σε όξινο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για καρκίνο.

Πόνος στη μέση Πολλές είναι οι αιτίες του πόνου στη μέση και μία από αυτές σχετίζεται με την κατανάλωση όξινων τροφών. Μελέτη με τη συμμετοχή 82 πασχόντων από χρόνιους πόνους στη μέση, έδειξε ότι όσοι έλαβαν συμπληρώματα μαγνησίου για την αλκαλοποίηση του οργανισμού, διαπίστωσαν υποχώρηση του πόνου. Ο λόγος είναι ότι εξουδετερώνονται τα οξέα, χαλαρώνουν οι μυς και υποχωρεί ο πόνος.