ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

63

28/9/2018

Εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Βήμα Μπροστά», για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) έχει ήδη ξεκινήσει και φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αθλητικού θεσμού Spetses Mini Marathon, στις Σπέτσες 5-7 Οκτωβρίου, όπου η εκστρατεία συμμετέχει ως επίσημος υποστηρικτής.

Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά», θα συμμετέχει με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο και θα ενημερώνει το κοινό μέσω ειδικού ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο. Η εκστρατεία θα βρίσκεται στην Πλατεία Ποσειδωνίου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρες 9:00-14:00 & 17:00-21:00, καθώς και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρες 9:00-14:00.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (AΣ) ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων που περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα  διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.

«Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα γιατί προσβάλλει νέους ανθρώπους. Εφόσον η διάγνωση γίνει έγκαιρα και παρασχεθεί η σωστή θεραπεία στον ασθενή από τον ειδικό ιατρό το συντομότερο δυνατόν, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα», εξηγεί ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), Παναγιώτης Τρόντζας