Εκστρατεία αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης

58

24/9/2018

Συνολικά περίπου 322 εκ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη το 2015, σημειώνοντας μια αύξηση που αγγίζει το 18,4% μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Π.Ο.Υ. μάλιστα ανέλυσε και το οικονομικό αντίκτυπο της ασθένειας που φθάνει το δυσθεώρητο ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως και οφείλεται στην πτώση παραγωγικότητας, λόγω των συνεπειών της νόσου στους εργαζομένους,οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ως πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας του Π.Ο.Υ. και μέλος του Δικτύου των Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων, εφαρμόζει και υλοποιεί πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά συμμετέχει ενεργά σε αυτή την διαδικασία με βάση τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

Η συγκεκριμένη δράση θα είναι σε ισχύ από 24/09/2018 έως και 20/10/2018. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2310 -609380, 2310-587812.

Τα ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων,συμπεριέλαβαν τα 7 νοσήματα που υπήρχαν,συν τη νόσο της κατάθλιψης ως 8 νόσημα με τη χορήγηση εγκυροποιημένου ερωτηματολογίου, ειδικά για τον ελληνικό πληθυσμό, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώνουν οι δημότες που θα προσέρχονται στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας και θα λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση για την παρουσία ή μη συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την τρέχουσα περίοδο .

Στις περιπτώσεις που θα επιβεβαιώνεται παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης από το τελικό αποτέλεσμα,ο δημότης θα πρέπει να απευθύνεται σε ψυχίατρο. Με την εγγραφή δε του δημότη στο λογισμικό σύστημα των ΚΕΠ Υγείας, ο δημότης θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί υπενθύμιση τον επόμενο χρόνο να επαναλάβει το ερωτηματολόγιο ,όπως επίσης θα μπορεί να δεχτεί υπενθύμιση να πραγματοποιήσει προληπτικό έλεγχο και για τα άλλα 7 νοσήματα ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα.