Κένυα: Νεκροί 12 μαύροι ρινόκεροι

13/8/2018

Η Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι λαθροκυνηγοί σκότωσαν ένα 12χρονο αρσενικό μαύρο ρινόκερο στον Εθνικό Δρυμό της λίμνης Νακούρου. Ο θάνατος ακολουθεί την καταστροφική απόπειρα μετακίνησης μίας ομάδας από αυτά τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα.

Η Κάθριν Γουαμπάνι, υπεύθυνη του πάρκου Νακούρου, δήλωσε ότι ο ρινόκερος σκοτώθηκε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ και βρέθηκε νεκρός με τα κέρατά του να έχουν αφαιρεθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Citizen. Η επιχείρηση για τη σύλληψη των λαθροκυνηγών βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε η υπηρεσία άγριας ζωής.

Εξάλλου, δέκα μαύροι ρινόκεροι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια μετεγκατάστασης έντεκα ζώων από τα Εθνικά Πάρκα Ναϊρόμπι και Νακούρου στον Εθνικό Δρυμό του Ανατολικού Τσάβο.

Ο μόνος ρινόκερος που επιβίωσε από τη μετακίνηση δέχτηκε στη συνέχεια επίθεση από λιοντάρια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Νατζίμπ Μπαλάλα την Πέμπτη. Προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο ότι ο ρινόκερος ανέρρωνε μετά την επίθεση, αλλά τελευταίες πληροφορίες από το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερων επιβεβαίωσαν ότι πέθανε και αυτός.

Σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Τουριστική Ομοσπονδία Κένυας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία και θλίψη για τον πρωτοφανή τραγικό θάνατο των 11 ρινόκερων στην πρόσφατη άσκηση μετακίνησης».

Ο υπουργός Μπαλάλα όρισε μια ανεξάρτητη ομάδα για να διερευνήσει τις συνθήκες των θανάτων.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι θάνατοι προκλήθηκαν από σύνδρομο πολλαπλού άγχους εντατικοποιημένο από δηλητηρίαση από αλάτι, που επιδεινώθηκε από αφυδάτωση, πείνα, πολλαπλασιασμό βακτηριδίων Pasteurella στην ανώτερη αναπνευστική οδό, γαστρικά έλκη και γαστρίτιδα, ανακοίνωσε ο Μπαλάλα.

«Η ανεξάρτητη έρευνα έδειξε περαιτέρω ότι υπήρχαν τομείς σαφούς αμέλειας που συνέβησαν μετά την μετακίνηση στο χώρο της απελευθέρωσης στο Τσάβο, ειδικά στο χώρο φύλαξης και περίφραξης στο καταφύγιο. Αυτοί περιλαμβάνουν κακό συντονισμό και επικοινωνία μεταξύ των αξιωματικών που ήταν υπεύθυνοι για μελέτες πριν από τη μετατόπιση, όπως για αξιολογήσεις βιομάζας, εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκτιμήσεις ποιότητας νερού. Ειδικά τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων ύδατος δεν εξετάστηκαν πριν από την εκτέλεση της ενέργειας», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Τουρισμού αντιμετωπίζει έντονη δημόσια κριτική για τους θανάτους των ρινόκερων. Ο Μπαλάλα τιμώρησε με αναστολή καθήκοντος έξι αξιωματικούς μετά από την έκθεση της ομάδας ερευνών και αντιμετωπίζει τώρα εκκλήσεις για τη δική του παραίτηση.

Οι μαύροι ρινόκεροι απειλούνται από τη λαθροθηρία, την απώλεια των βιοτόπων τους και τις πολιτικές συγκρούσεις στην περιοχή. Περίπου 5.000 απομένουν στον πλανήτη και η Κένυα φιλοξενεί περίπου 750 εξ αυτών.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *