Τυρόπιτα πικάντικη με φύλλο κανταΐφι στη φόρμα

20/5/2018

Υλικά συνταγής

  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο)
  • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 250 γρ. τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 150 γρ. τυρί Gruyere ή πικάντικη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 300-350 γρ. λουκάνικα χωριάτικα ή άλλα επιλογής σας, κομμένα σε λεπτές φέτες ή 300 γρ. ζαμπόν καπνιστό κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 αυγά
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χωρίζετε το φύλλο κανταΐφι σε 2 ίσα μέρη, το “ανοίγετε” και το “αφρατεύετε” με τα δάκτυλά σας και το βάζετε σε 2 διαφορετικά μπολ. Λιώνετε τα 250 γρ. από το βούτυρο, περιχύνετε ισομερώς τα φύλλα κανταΐφι στα 2 μπολ και ταα ανακατεύετε να υγρανθεί καλά με το βούτυρο το κανταΐφι. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο (50 γρ. βούτυρο) και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει. Προσθέτετε το μπέικον ή τα λουκάνικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ επιπλέον.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη ή το θυμάρι, τα ανακατεύετε, προσθέτετε και τα τυριά, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ ή μέχρι να ενσωματωθούν και αποσύρετε το τηγάνι με τη γέμιση από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Βουτυρώνετε καλά μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και στρώνετε, ομοιόμορφα, στη βάση της και τα τοιχώματά της τα μισό βουτυρωμένο φύλλο κανταΐφι. Στρώνετε το μείγμα ισομερώς γύρω γύρω στη βάση πάνω από το φύλλο και τη καλύπτετε από πάνω με το υπόλοιπο μισό φύλλο κανταΐφι, φροντίζοντας στις άκρες περιμετρικά του ταψιού να “σπρώξετε” προς τα κάτω το φύλλο κανταΐφι για να ΄θωρακιστεί καλά η γέμιση.
  5. Πιέζετε ελαφρά με το χέρι σας προς τα κάτω την επιφάνεια της πίτας και τη περιχύνετε με το μείγμα αυγών γάλακτος. Την αφήνετε στην άκρη για 20 λ περίπου να ρουφήξει η πίτα τα υγρά και στη συνέχεια τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 10 βαθμούς για 55-60 λ ή μέχρι να πάρει το φύλλο ένα χρυσαφί-ροδαλό χρώμα.
  6. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λ να σταθεί και κατόπιν τη ξεφορμάρετε και την αφήνετε να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *