Να βάζω κρέμα ημέρας το βράδυ; Η Beauty Editor απαντά

17/4/2018

Όταν ο ύπνος σου είναι ελλιπής, ο οργανισμός δεν απελευθερώνει τη μελατονίνη. Πόσο σωστά χρησιμοποιείς την κρέμα νύχτας για να μην ξυπνάς το πρωί με ρυτίδες, μαύρους κύκλους και χαλαρό δέρμα; Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σε εκπλήξουν.

«Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα το βράδυ;»

Από την ώρα που ξαπλώνεις για ύπνο έως ότου χτυπήσει το ξυπνητήρι το πρωί τα κύτταρα της επιδερμίδας σου εργάζονται πυρετωδώς ώστε να αναπληρώσουν την ενέργεια που χάνεται την ημέρα.

Οι ειδικοί στη χρονοβιολογία υποστηρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες όπου πραγματοποιούνται στο σώμα μας πολύ σημαντικές διεργασίες. Από τις 8 έως τις 11 το βράδυ υποχωρούν οι ορμόνες που προάγουν τη σωματική και εγκεφαλική εγρήγορση (αδρεναλίνη, κορτιζόλη) και ο οργανισμός απελευθερώνει ουσίες αποβολής τοξινών, ανάπλασης και επιδιόρθωσης.

Ξεκινά η υδάτωση, η κυτταρική αναδόμηση και κορυφώνεται η έκκριση μελατονίνης –η αντιοξειδωτική ορμόνη που καθυστερεί τη γήρανση–, ενώ μεταξύ 3 και 5 το πρωί όλοι οι μηχανισμοί παύουν αφήνοντας τον οργανισμό να ξεκουραστεί.

«Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το σώμα σου ανεβάζει ελαφρώς θερμοκρασία, το δέρμα είναι πιο ζεστό και οι πόροι διαστέλλονται» αναφέρει η Barbara Gilchrest, καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. «Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εξειδικευμένες καλλυντικές φόρμουλες που ευνοούν την κυτταρική ανανέωση».

«Μπορώ να βάζω την κρέμα ημέρας το βράδυ;»

Θα μπορούσες, ωστόσο οι κρέμες νύχτας έχουν διαφορετικό ρόλο για το δέρμα:

1. Ενισχύουν το φυσικό μηχανισμό ανανέωσης των κυττάρων.
2. Συνήθως περιέχουν δραστικές ουσίες σε υψηλότερη περιεκτικότητα, που δεν είναι πάντα εφικτό σε κρέμες ημέρας.
3. Είναι πολύ πιο λιπαρές, ειδικά αυτές που προορίζονται για τα 40-45 και μετά, για να προσφέρουν στην επιδερμίδα τα απαραίτητα λιπίδια που σταδιακά μειώνονται.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *