Κουνουπίδι με ζυμαρικό κοχύλι ογκρατέν

4/3/2018

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. ζυμαρικό κοχυλάκι
  • 4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ, ή άλλα κίτρινα τυριά που λιώνουν (γραβιέρα, ένταμ, γκούντα, έμενταλ κ.λ.π.)
  • 3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1 κουνουπίδι, μόνο τα μπουκετάκια του κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • ½ φλ. τσαγιού (110 γρ.) βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • ¼ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το κουνουπίδι σας, κόβετε σε μικρά κομμάτια μόνο τα μπουκετάκια. Τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, βράζετε τα κοχυλάκια σας 2 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνετε στη συσκευασία. 4-6 λ (ανάλογα πόσο βρασμένο θέλετε το κουνουπίδι το βάζετε νωρίτερα ή αργότερα) πριν από το τέλος βρασίματος του ζυμαρικού προσθέτετε στη κατσαρόλα και τα μπουκετάκια κουνουπιδιού. Μετά το τέλος βρασίματος τα στραγγίζετε καλά, κοχύλια και κουνουπίδι μαζί.
  3. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν τα κοχύλια και το κουνουπίδι, βάζετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και διαρκώς με σύρμα για 1-2 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθούν σε μια μάζα.
  4. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το διαρκές ανακάτεμα για μη μείνουν “γρομπαλάκια”, για 4-6 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το καγιέν (προαιρετικά), αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε και τα 3 φλ. από το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.
  5. Μόλις λιώσει καλά το τυρί ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα σταγγισμένα κοχυλάκια και κουνουπίδι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να καλυφθούν από τη σάλτσα τυριού. Μεταφέρετε το μείγμα από τη κατσαρόλα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ 35×45 εκ. περίπου, ισιώνετε την επιφάνειά του και από πάνω πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 5 λ να “σταθεί” πριν το σερβίρετε.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *