Η χρήση πορνό αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

22/3/2018

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι άνδρες που έχουν εμμονή με την πορνογραφία και προτιμούν το αυνανισμό από τη συνουσία, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Στην τελευταία έκδοση του αμερικανικού διαγνωστικού ψυχιατρικού εγχειριδίου (DSMV) έχει προστεθεί η διαταραχή διαδικτυακών παιγνίων. Στο ετήσιο ουρολογικό συνέδριο όμως τονίστηκε πως το διαδικτυακό πορνό, όπως φαίνεται από τις σχετικές μελέτες, είναι πιο εθιστικό από τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Μια μεγάλη μελέτη του 2014 βρήκε ότι μέσα σε μια δεκαετία το ποσοστό ανδρών με ΣΔ διπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στις περιπτώσεις ψυχογενούς ΣΔ και μάλιστα ήταν σύγχρονη με την αύξηση της χρήσης του διαδικτυακού πορνό. Το διαδικτυακό πορνό έκανε δυναμικά την εμφάνιση του το 2006. Από τότε είναι πολλές οι ερευνητικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά επηρεάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκέφαλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εθιστικές ουσίες και ότι το διαδικτυακό πορνό παρέχει ένα δυνατό ερέθισμα για το κύκλωμα αυτό. Υποστηρίζουν επίσης ότι η χρήση διαδικτυακού πορνό αυξάνει την ευαισθησία στα διαδικτυακά σεξουαλικά ερεθίσματα και την μειώνει στα φυσιολογικά σεξουαλικά ερεθίσματα.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην πορνογραφία και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Χρησιμοποίησαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπεριλάμβανε ερωτήσεις σχετικά τη σεξουαλική λειτουργία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τη χρήση πορνό καθώς επίσης και σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών που επισκέφτηκαν την ουρολογική κλινική όπου εργάζονταν οι ερευνητές και απαντήθηκε από 314 άνδρες και 48 γυναίκες.

Στους άνδρες χορηγήθηκε επιπλέον ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της στυτική λειτουργίας, ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας, και στις γυναίκες χορηγήθηκε ο Δείκτης Γυναίκειας Σεξουαλικής Λειτουργίας. Με δυο εξειδικευμένες κλίμακες εκτιμήθηκε επίσης και ο εθισμός στο πορνό. Παρόλο που δε βρέθηκε σημαντική διαφορά στη διάρκεια της κάθε χρήσης πορνό ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η οποία ήταν γύρω στα 15 λεπτά, οι άνδρες βρέθηκε να κάνουν πιο συχνή χρήση από τις γυναίκες.

Παράλληλα, το 27% των ανδρών βρέθηκε ότι είχαν ΣΔ και το 52% των γυναικών είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία. Όταν εξέτασαν τη σχέση της ΣΔ με τη χρήση πορνό βρήκαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι προτιμούν τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο χωρίς τη χρήση πορνό είχαν τα πιο χαμηλά ποσοστά ΣΔ ενώ τα ποσοστά της ΣΔ αυξάνονταν στους άνδρες που προτιμούσαν τον αυνανισμό με τη χρήση διαδικτυακού πορνό. Δε βρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη χρήση πορνό στις γυναίκες. Οι κλινικοί μάλιστα που έρχονταν σε επαφή με ασθενείς που έκαναν συχνή χρήση πορνό ανέφεραν ότι είδαν μεγάλη διαφορά στη στυτική τους λειτουργία στο βαθμό που κατάφεραν να την περιορίσουν.

Η παρούσα μελέτη φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα της αναγνώρισης των ατόμων αυτών και την κατεύθυνσης της θεραπείας στην κλινική της ΣΔ. Αν και πρόκειται για ευρήματα που πρέπει να επαληθευτούν από περεταίρω ερευνά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ουρολόγοι και οι κλινικοί που βλέπουν ασθενείς με σεξουαλικές δυσλειτουργίες θα έπρεπε να τους ρωτούν σχετικά με τη χρήση πορνό και ίσως ακόμα και να προτείνουν τη αποχή από αυτήν.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *