Βρέθηκαν περισσότερα από 500 γονίδια που συνδέονται με τη νοημοσύνη

13/3/2018

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 500 γονίδια που σχετίζονται με την ευφυΐα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου, του Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Χιλ, ανέλυσαν στοιχεία από την UK Biobank και συνέκριναν μεταλλάξεις DNA για πάνω από 240.000 άτομα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν 538 γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη και 187 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με την σκέψη. Μερικά εκ των γονιδίων αυτών σχετίζονται και με άλλες βιολογικές διαδικασίες, όπως η μακροζωία.

Πάντως, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι παρά την ανακάλυψη όλων αυτών των νέων γονιδίων, παραμένει δύσκολη η πρόβλεψη της ευφυΐας του ατόμου βάσει του γονιδιώματός του.

 Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA μιας ομάδας διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, παρατήρησαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν μόνο 7% των διαφορών στη νοημοσύνη μεταξύ των ατόμων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περίπου το 50-80% της διαφοράς στη νοημοσύνη μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες, αφού παίζει ρόλο και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ασφαλές, χωρίς ρύπανση περιβάλλον, με σωστή διατροφή και ενθάρρυνση, τείνουν να έχουν καλύτερο σκορ στον δείκτη ευφυΐας, από τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με στερήσεις.

Μαίρη Μπιμπή
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *