ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

20/1/2018

Μία περιήγηση στους «Δρόμους του νερού» της Θεσσαλονίκης ετοιμάζει για την ερχόμενη Κυριακή η ομάδα Thessaloniki Walking Tours.

Μια πόλη με τα νώτα της στη θάλασσα. Ένα υδραγωγείο που τροφοδοτεί την πόλη. Ρέματα υπόγεια. Μοναχοί που κρατούν το κλειδί του νερού. “Τους υδροχόους έκοψον σωλήνας Χορτιάτου”. Ένας βράχος που αναβλύζει. Μια βάπτιση ενήλικα. Το πρώτο μπάνιο του μωρού. Ο γεροποταμός που «εστράφη εις τα οπίσω». Κρήνες και ρείθρα στις υδάτινες οδούς.

Ο Ιησούς αγένειος πάνω σε ουράνιο τόξο. Μια Κρήνη, τσεσμέ – περσικά: τσεσμ, το μάτι. Το νερό, φως που αναβλύζει, πηγή της ζωής. Ένας μουφτής τιμά την ολιγόζωη εγγονή του. Ένα τσεσμέ που διασφαλίζει τον παράδεισο. Ένας άγιος που λογχίζεται στο λουτρό. Το βλέμμα της Αζιγιαντέ.

Με οδηγό τον ιστορικό ανθρωπολόγο και περφόρμερ, Μάριο Χατζηπροκοπίου, το κοινό θα ακολουθήσει τους δρόμους του νερού, ξεκινώντας από την Μονή Βλατάδων και φτάνοντας ως τα Λουτρά ο Παράδεισος και περνώντας από μονές, κρήνες, χαμάμ και τεμένη. Η πυκνή αφήγηση εστιάζει στην κομβική σημασία του ύδατος στις διαφορετικές θρησκείες και εποχές της πόλης, αλλά και στις πολιτισμικές πρακτικές των λουτρών ανά τους αιώνες.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Κυριακή 21 Ιανουαρίου
Σημείο συνάντησης: Μονή Βλατάδων
Ώρα: 10:30 πμ.
Συμμετοχή:10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *