Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της μητέρας

22/10/2017

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή μετά τον τοκετό μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη προβιοτικών, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία.

Εκτιμάται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους και η εγκυμοσύνη και η λοχεία θεωρούνται περίοδοι κατά τις οποίες οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και το Πανεπιστήμιο του Όταγκο παρακολούθησαν 423 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ 14ης και 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης τους, από τις οποίες 212 έλαβαν συμπλήρωμα προβιοτικών και 211 ψευδοφάρμακο (placebo).

Οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και για έξι μήνες μετά τον τοκετό φάνηκε να διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο κλινικών συμπτωμάτων άγχους σε σύγκριση με όσες έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Σύμφωνα με τη βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Ρεμπέκα Σλάικερμαν, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν έναν απλό τρόπο να προστατεύσουν οι νέες μητέρες την ψυχική τους υγεία. «Πολλές γυναίκες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην ψυχοθεραπεία ή διστάζουν να πάρουν αντισυλληπτικά ενώ είναι έγκυοι ή θηλάζουν» αναφέρει, προσθέτοντας πως τα προβιοτικά αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, τα προβιοτικά βρίσκονται επίσης σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ, στο ξινολάχανο, στο ιαπωνικό μίσο, στο κορεάτικο κιμτσί και στο τσάι κομπούχα.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *