Γύρος κοτόπουλου μαριναρισμένος

12/10/2017

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, πάχους ½-1 εκ.
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 70 ml ξίδι κατά προτίμηση μηλόξιδο (όχι βαλσαμικό)
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα:
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
  • 2 κ.γ. άνηθο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ζεσταμένες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • μαϊντανός χοντροκομμένος
  • πατάτες τηγανιτές

Εκτέλεση συνταγής

  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες/μπαστουνάκια, πάχους όχι περισσότερο από ½ εκ. ή ζητάτε στο χασάπη σας να σας το κόψει. Βάζετε τις λωρίδες κοτόπουλο σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι και τη καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
  2. Προσθέτετε το ξύδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 2 τουλάχιστον ώρες να μαριναριστούν καλά και απορροφήσουν τα αρώματα οι λωρίδες κοτόπουλου.
  3. Αν έχετε πυκνή σχάρα, ώστε να μη πέσουν οι λωρίδες κοτόπουλου, τη στερεώνετε πάνω στο ταψί φροντίζοντας να μην ακουμπά η βάση της στο ταψί. Εναλλακτικά στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε επάνω τις λωρίδες κοτόπουλου στραγγισμένες καλά από το υγρό της μαρινάδας.
  4. Ψήνετε το γύρο σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά για 20 λ περίπου αν το πάχος τους είναι ½ εκ. ή για 30-35 λ για 1 εκ. περίπου ή ανάλογα με το πάχος που τα κόψατε. Φροντίζετε όμως να μη τα παραψήσετε γιατί θα χάσουν τους ζωμούς τους, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν.
  5. Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το γιαούρτι με τον άνηθο και το ελαιόλαδο. Σερβίρετε το γύρο σε τυλιχτό σουβλάκι προσθέτοντας το γιαούρτι, ντομάτες, κρεμμύδι και μαϊντανό. Εναλλακτικά κόβετε τις πίτες στα 4 ή στα 6 και τις σερβίρετε σε πιάτο μαζί με το γύρω και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *