Η Κένυα η τελευταία χώρα που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

222

2/9/2017

Η κυβέρνηση της Κένυας πέρασε έναν από τους αυστηρότερους σχετικούς νόμους στον κόσμο για την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών, η χρήση των οποίων έχει διαστάσεις επιδημίας στην αφρικανική χώρα.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά πρόστιμα ή φυλάκιση. Η απαγόρευση καλύπτει τη χρήση, την εισαγωγή και την κατασκευή πλαστικών σακουλών. Αν και ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, η νέα απαγόρευση δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι τώρα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Η καθυστέρηση έδωσε επίσης στους εισαγωγείς την ευκαιρία να πολεμήσουν δικαστικά την απαγόρευση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, χωρίς όμως επιτυχία.

Η τελευταία εξέλιξη κάνει την Κένυα μία από τις δεκάδες χώρες και πόλεις που έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει εντελώς τη χρήση πλαστικών σακουλών. Ωστόσο, ο νόμος της Κένυας είναι ιδιαίτερα σκληρός, καθώς οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα μέχρι και 32.000 ευρώ και έως τέσσερα έτη φυλάκισης. Ωστόσο οι μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και τα πλαστικά περιτυλίγματα των προϊόντων εξαιρούνται από το νόμο.

Ο νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα στην Κένυα, όπου μόνο τα σουπερμάρκετ διανέμουν 100 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι δρόμοι και τα δέντρα καλύπτονται συχνά με χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες, οι οποίες καταλήγουν να μπλοκάρουν αποχετεύσεις ή να πνίγουν άγρια και οικόσιτα ​​ζώα. Εξάλλου, τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στα ανοιχτά των ακτών της Κένυας είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα ψάρια και την υπόλοιπη υδρόβια ζωή.