Πολυφαινόλες: 10 τροφές πλούσιες στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά

163

25/8/2017

ι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, η κατανάλωση των οποίων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας και της ζωτικότητας του ανθρώπου.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, των αντικαρκινικών, αντιμικροβιακών και αντιαλλεργικών ιδιοτήτων τους, ενώ συμβάλλουν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς βοηθούν στη μείωση εμφάνισης πολλών παραγόντων που τα προκαλούν, όπως η χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Εάν θέλετε να ωφεληθείτε από τις ευεργετικές επιδράσεις των φυτοχημικών ουσιών και να θωρακίσετε το σώμα σας και την υγεία σας, εντάξτε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινότητά σας:

 

Μήλα

Να καταναλώνετε τα μήλα με τη φλούδα τους, καθώς έτσι λαμβάνετε πενταπλάσια ποσότητα πολυφαινολών. Επίσης τα κόκκινα μήλα είναι αυτά που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες.

Γαρίφαλο

Αυτό το αρωματικό και ταυτόχρονα πικάντικο καρύκευμα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition. Δοκιμάστε το σε ζεστό κρασί, τσάι ή άλλες συνταγές και απολαύστε τα αντιοξειδωτικά οφέλη του.

 

Κρεμμύδια

Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες από τα ανοιχτόχρωμα. Σε όλες τις ποικιλίες, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυξάνει στις εξωτερικές στοιβάδες.

Τσάι

Τα περισσότερα είδη τσαγιού προσφέρουν σημαντικά οφέλη, αλλά το πράσινο τσάι είναι αυτό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

 

Καφές

Ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, υπό τον όρο να τον πίνετε σκέτο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, κρέμας κλπ., καθώς έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

Πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν γενικά πλούσια πηγή πολυφαινολών, με τη φλούδα του πορτοκαλιού να συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά. Προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού στις συνταγές σας και απολαύστε τα οφέλη του.

 

Σόγια

Είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε στην αρχική της μορφή και να αποφεύγετε το γάλα σόγιας, καθώς η επεξεργασία της σόγιας καταστρέφει τις πολυφαινόλες.

Κεράσια

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχουν.

Κόκκινο κρασί

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί. Προσοχή όμως στην ποσότητα που καταναλώνετε, καθώς σύμφωνα με μελέτες, τα οφέλη σχετίζονται με μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Κακάο

Οι πολυφαινόλες στο κακάο μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της φλεγμονής, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Προσοχή όμως στα τρόφιμα που εκτός από κακάο περιέχουν και πολλή ζάχαρη, όπως οι περισσότερες σοκολάτες.