Μελιτζάνες με τυρί φέτα στο φούρνο

12/6/2017

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες 1,5-2 εκ. περίπου
  • 2 μεγάλα (ή 3 μέτρια) ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
  • 8 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 300 ml ντοματοχυμό ελαφρώς συμπυκνωμένο
  • 1-1 ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
  • 1-2 πρέζες νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα μόνο), ψιλοκομμένα
  • 350 γρ. τυρί φέτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε σε φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι. Τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 20-30 λ να ιδρώσουν, για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις φέτες κρεμμυδιού και τις αφήνετε να σιγο-σοτάρονται μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ σε άλλο μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες, σε δόσεις (προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε κάθε παρτίδα) μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Όταν τα κρεμμύδια έχουν καραμελώσει μεγάλο, προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Προσθέτετε τις φρέσκες ντομάτες (ή τα ντοματάκια κονκασέ), το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τις νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και βράζετε τη σάλτσα για 15-20 λ περίπου. 2-3 λ πριν αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά προσθέτετε το μαϊντανό.
  5. Στρώνετε τις μισές φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί και από πάνω τις περιχύνετε με τη μισή σάλτσα ντομάτας. Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας πασπαλίζετε ομοιόμορφα τη μισή φέτα κομμένη σε κυβάκια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, την υπόλοιπη σάλτσα και την υπόλοιπη φέτα σε κυβάκια.
  6. Ψήνετε τις μελιτζάνες σας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, φούρνο για 45 λ περίπου. Αν πάρει νωρίς “χρώμα” το σκεπάζετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 15-20 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε με φρέσκο ζεστό ψωμί.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *