Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύει τα παιδιά

82

10/3/2017

ο φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ο όρος «φυλλικό» χρησιμοποιείται για τις μορφές που βρίσκονται στο σώμα και «φολικό» για την μορφή που απαντάται σε συμπληρώματα.

Επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που χρειάζεται και η περίσσεια αποβάλλεται με τα ούρα.

Το φυλλικό οξύ είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας της γυναίκας, ειδικά για όσες θέλουν να συλλάβουν ή όσες εγκυμονούν.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα οι έγκυοι που λαμβάνουν φυλλικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εκδηλώσουν υπέρταση.

bigstock 130940660

Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τις μητέρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δηλαδή οι πάσχουσες από διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία.

Η έρευνα, βασίστηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1.300 μητέρες και τα μωρά τους που γεννήθηκαν στο Boston Medical Center. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους από το 2003 έως το 2014.

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο τα επίπεδα φυλλικού οξέος στις εγκύους και οι ατομικοί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των παιδιών.

Σχεδόν 29% των παιδιών είχαν αυξημένη συστολική (μεγάλη) πίεση σε ηλικία 3-9 ετών. Τα παιδιά που είχαν υψηλότερη πίεση είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γεννηθεί από γυναίκες οι οποίες ήταν παχύσαρκες, είχαν διαβήτη ή/και υπέρταση πριν μείνουν έγκυοι.

Τα παιδιά αυτών των γυναικών είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με χαμηλό βάρος γέννησης, να γεννηθούν πρόωρα, καθώς και να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Όταν όμως οι μητέρες τους προσλάμβαναν αρκετό φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη, η πιθανότητα υπέρτασης στα παιδιά μειωνόταν κατά 40%, εφόσον η μητέρα είχε η ίδια προβλήματα υπέρτασης, βάρους ή υψηλών επιπέδων σακχάρου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Hypertension.