Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

109

12/3/2017

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταγράφηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό στη Γενεύη, στην ηπειρωτική Ανταρκτική, φτάνοντας επισήμως στους 17,5 βαθμούς Κελσίου.

Η μέτρηση καταγράφηκε στη βάση Εσπεράνζα στις 24 Μαρτίου του 2015, αλλά επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ως μέρος της συνεχιζόμενης μελέτης του οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Η Ανταρκτική και η Αρκτική δεν έχουν επαρκή κάλυψη όσον αφορά τις παρατηρήσεις των καιρικών συνθηκών και τις προβλέψεις του καιρού, παρόλο που και οι δύο ήπειροι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και των ρευμάτων των ωκεανών, καθώς και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο έλεγχος της μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας θα βοηθήσει να διαμορφωθεί μια πιο λεπτομερής εικόνα του κλίματος στις σημαντικές αυτές περιοχές.

Το Αρχείο Ακραίου Καιρού και Κλίματος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή των αλλαγών στις άκρες της Ανταρκτικής, καθώς παγωμένα κομμάτια της ηπείρου δείχνουν ανησυχητικά σημάδια τήξης και αποκόλλησης.

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σημειώνει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε για την ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, που σημαίνει οπουδήποτε κάτω από τους 60 βαθμούς γεωγραφικού πλάτους, ήταν ελαφρώς θερμότερη, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου, και καταγράφηκε στο νησί Σίγκνι στις 30 Ιανουαρίου του 1982. Η υψηλότερη θερμοκρασία για το Οροπέδιο της Ανταρκτικής, δηλαδή οπουδήποτε με υψόμετρο πάνω από τα 2.500 μέτρα, ήταν πολύ πιο χαμηλή, στους -7 βαθμούς Κελσίου, και καταγράφηκε από έναν μετεωρολογικό σταθμό στην ακτή Αντελί το 1980.

Αρκτική…
Την ίδια στιγμή, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική και πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η περιοχή θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη.

Σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), υπάρχει μία μαζική μείωση των θαλάσσιων πάγων και του χιονιού στην περιοχή της Αρκτικής, με τις θερμοκρασίες κοντά στο Βόρειο Πόλο να φτάνουν έως και τους 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τον Νοέμβριο.

Η έκθεση, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 61 επιστήμονες σε 11 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από την Αρκτική από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016 ήταν μακράν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1900.

Εξάλλου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή μειώθηκε όλους τους μήνες του 2016 και σχεδόν σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τη Βερίγγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι έχει αλλάξει ο κύκλος του άνθρακα, λόγω της τήξης του μόνιμου πάγου στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Στο μόνιμο στρώμα του πάγου αποθηκεύεται περισσότερος άνθρακας από ό,τι στην ατμόσφαιρα της Γης, και όταν αυτό λιώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς, αυξάνεται η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.