Καταρράκτης: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος

88

13/3/2017

Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών έχει η παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Οι ειδικοί από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καταρράκτη αυξάνεται ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι φυσιολογικές τιμές του ΔΜΣ κυμαίνονται κάτω του αριθμού 25. Τα άτομα με ΔΜΣ από 25 έως 30 θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ όσα ξεπερνούν το 30 χαρακτηρίζονται παχύσαρκα.

bigstock Scale 2627970

Σύμφωνα με τη 16ετή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 130.000 άτομα άνω των 45 ετών, τα άτομα που έχουν ΔΜΣ άνω του 30 έχουν 36% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καταρράκτη σε σχέση με τις γυναίκες, το βάρος των οποίων κυμαινόταν σε φυσιολογικά πλαίσια.

Αν και τα βαθύτερα αίτια που συνδέουν την παχυσαρκία με τη συχνά εμφανιζόμενη οφθαλμική πάθηση παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νόσος οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού των παχύσαρκων γυναικών να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρων, καθώς και στα αυξημένα επίπεδα ουσιών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Οι ειδικοί συνιστούν στο κοινό να προσέχει τη διατροφή του σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας ακόμη σοβαρής νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.