Κίνα: Αντικατάσταση 67.000 βενζινοκίνητων ταξί με ηλεκτρικά

81

3/3/2017

Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει η διαβόητη αιθαλομίχλη του Πεκίνου οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα σχέδιο για την αντικατάσταση 67.000 βενζινοκίνητων ταξί της πόλης με ηλεκτρικά οχήματα.

Το νέο μέτρο απαιτεί επίσης όλα τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά από εδώ και πέρα.

Ενώ η Κίνα βελτίωσε την ποιότητα του αέρα το 2014 με μία εκστρατεία κατά της ρύπανσης, το νέφος βρίσκεται και πάλι σε άνοδο λόγω της αύξησης παραγωγής χάλυβα στην ενδοχώρα νότια του Πεκίνου, σύμφωνα με την Greenpeace.

Οι άνεμοι ωθούν τη  ρύπανση βόρεια, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η ρύπανση του αέρα του Πεκίνου ήταν τόσο υψηλή τον περασμένο Δεκέμβριο που οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων λόγω κακής ορατότητας, καθώς και στο κλείσιμο των σχολείων και αρκετών εργοστασίων και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση

Το σχέδιο της αντικατάστασης των ταξί αναμένεται να κοστίσει 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια γιουάν).

Ένα ηλεκτρικό όχημα στην Κίνα κοστίζει σήμερα περίπου 20.000 δολάρια, σχεδόν διπλάσια τιμή από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Εκτός από την υψηλή τιμή, μια άλλη πρόκληση για τις εταιρείες ταξί που θα κληθούν να κάνουν τους στόλους τους ηλεκτρικούς, είναι η έλλειψη σταθμών φόρτισης στο Πεκίνο.

Όταν η πόλη πρόσθεσε 200 ηλεκτρικά ταξί στο στόλο της το 2014, οι οδηγοί σε πρώτη φάση περίμεναν στην ουρά στους σταθμούς φόρτισης έως και για έξι ώρες.