Επικίνδυνος ο χειμώνας για την καρδιολογική υγεία

105

10/3/2017

Ο χειμώνας είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρουν δύο νέες έρευνες.

Και οι δύο; Έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και να πεθάνουν στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Η μία έρευνα έδειξε επίσης ότι η διάρκεια και επομένως το κόστος της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνονται στη διάρκεια του χειμώνα.

Στην πρώτη έρευνα, ομάδα επιστημόνων με κύριο ερευητή τον Dr. Emmanuel Akintoye από το Wayne State University στο Ντιτρόιτ εξέτασε στοιχεία από σχεδόν 600.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έκαναν εισαγωγή σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία την περίοδο 2011-2013.

Όσοι από αυτούς είχαν εισαχθεί χειμώνα, είχαν 6% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο συγκριτικά με όσους έκαναν εισαγωγή την άνοιξη και 11% μεγαλύτερη πιθανότητα απ’ ό,τι οι ασθενείς που είχαν κάνει εισαγωγή καλοκαίρι ή φθινόπωρο.

Επίσης το μέσο κόστος της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια το χειμώνα ήταν 7.459 δολάρια ΗΠΑ έναντι 7.181 δολαρίων το καλοκαίρι.

Στη δεύτερη έρευνα, η Dr. Soumya Patnaik, παθολόγος στο Albert Einstein Medical Center στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και οι συνάδελφοί της εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 2 εκατομμύρια νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια της περιόδου 2002-2011.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι ήταν περισσότεροι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και χαμηλότεροι το καλοκαίρι, ακόμα και σε αμερικανικές πολιτείες όπου όλο το χρόνο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές.

Τα νέα ευρήματα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις 17 Μαρτίου στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ΑCC 2017) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον.

Όπως δήλωσε ο Dr. Akintoye, η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εισαγωγής στο νοσοκομείο, αλλά έως τώρα λίγα ήταν γνωστά για την εποχιακή διακύμανση των κρουσμάτων και την εποχιακή έκβαση  των νοσηλειών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνονται το χειμώνα επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, καταπονώντας την ήδη κουρασμένη καρδιά.

Επίσης η γρίπη και οι ιώσεις της εποχής μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά της.

Γράφει: Νέτα Σοφία
Ειδικός Συνεργάτης – Σύμβουλος Έκδοσης