Δανία: Η ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας μίας ημέρας καλύφθηκε αποκλειστικά από αιολική ενέργεια

73

1/3/2017

Την περασμένη Τετάρτη η Δανία κάλυψε τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειάς της αποκλειστικά από αιολική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού οργανισμού αιολικής ενέργειας WindEurope.

Μάλιστα η ενέργεια που παράχθηκε από τη χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια της Δανίας ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου, η Δανία παρήγαγε 27 γιγαβατώρες από υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και 70 γιγαβατώρες από χερσαία αιολική ενέργεια.

Εξάλλου, μόνο το 2015, 1.271 μεγαβάτ υπεράκτιας και 3.799 μεγαβάτ χερσαίας αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στη Δανία.

Η αιολική βιομηχανία σημείωσε μία μικρή πτώση το 2016, κυρίως λόγω της χαμηλής έντασης των ανέμων.

Ωστόσο, πριν από το έτος αυτό και από το 2008, η παραγωγή αιολικής ενέργειας είχε συνεχή ανάπτυξη και κάθε χρόνο έθετε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, σύμφωνα με τον Γιαν Χίλεμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο του Συνδέσμου Αιολικής Βιομηχανίας της Δανίας. Τ

ο 2017 μέχρις στιγμής όμως έχει ξεκινήσει με εντυπωσιακές επιδόσεις, με νέες ανεμογεννήτριες να σπάνε πρόσφατα το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας για μία περίοδο 24 ωρών κατά τη διάρκεια δοκιμών στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope, η Γερμανία και η Ιρλανδία είχαν επίσης εντυπωσιακές επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα, με το 52% και 42% των ηλεκτρικών τους αναγκών να καλύπτονται από την αιολική ενέργεια.

Χάρις στους υψηλούς ανέμους, η αιολική ενέργεια συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάλυψε σχεδόν το 19% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας.