ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

46χρονη δότρια χαρίζει ζωή σε πέντε ανθρώπους

181

23/2/2017

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό γεγονός και βαθύτατα συγκινημένοι για την απόφαση που πήρε ο σύζυγος να δωρίσει τα όργανα της”, σχολιάζει ο διευθυντής εντατικής του νοσοκ

Μετά από 12 μέρες νοσηλείας στην εντατική του νοσοκομείου. Κατερίνης και τον αγώνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, μία 46χρόνη κατέληξε από εγκεφαλική ανοξία, έπειτα από ανακοπή λόγω εισπνοής καπνού σε πυρκαγιά στο σπίτι της, όπου είχε βρει τραγικό θάνατο και η 12χρονη κόρης της.

Έπειτα από την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γιατροί της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ενημέρωσαν τον σύζυγο της, ο οποίος βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης.

Άμεσα ενημερώθηκε το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που σε συνεργασία ανέλαβαν όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λήψη των οργάνων πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Κατερίνης τα ξημερώματα της Τετάρτης, από  ομάδες των νοσοκομείων “Ιπποκράτειο” και ΑΧΕΠΑ, οι οποίες προσήλθαν στο χειρουργείο για την αφαίρεση του ήπατος και των νεφρών και των κερατοειδών, αντίστοιχα.

Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε γυναίκα 58 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε ένα κορίτσι 15 ετών που υποβαλλόταν τέσσερα χρόνια σε αιμοκάθαρση, ενώ ο δεύτερος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα 43 ετών, που υποβαλλόταν 8 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν τις επόμενες μέρες σε ασθενείς με προβλήματα όρασης στο ΑXEΠΑ.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η συνεργασία του συνόλου του εμπλεκομένου στη διαδικασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Κατερίνης, το οποίο έλαβε και την πρωτοβουλία να προτείνει τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στον σύζυγο της εκλιπούσης.

Συγκίνηση

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, Ανέστης Μπεκριδέλης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό γεγονός που συνέβη στον τόπο μας, αλλά ακόμα πιο συγκλονισμένοι και παράλληλα βαθύτατα συγκινημένοι και υπερήφανοι για την απόφαση που πήρε ο σύζυγος της ασθενούς να δωρίσει τα όργανα της.

Θεωρώ πως είναι μια κίνηση μεγαλειώδους ανθρωπισμού, ένας άνθρωπος που μόλις έχει χάσει την κόρη και τη σύζυγό του να κατορθώσει να βάλει πάνω από τη δική του προσωπική τραγωδία συνανθρώπους του που περιμένουν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Η μονάδα μας λειτουργεί λιγότερο από έναν μήνα, μακάρι μέσα από το έργο μας να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ασθενείς μπορούμε”.

Δημ.Κ.