Φρουκτόζη v/s γλυκόζη: Ποια είναι χειρότερη για την υγεία της καρδιάς και του ήπατος

160

13/2/2017

Η φρουκτόζη και η γλυκόζη είναι απλοί μονοσακχαρίτες (απλά σάκχαρα) που βρίσκονται στα φυτά (π.χ. η φρουκτόζη στα φρούτα) και τους προσδίδουν γλυκιά γεύση.

Και τα δύο συχνά προστίθενται ως γλυκαντικά στα τυποποιημένα προϊόντα, με συνέπεια την υπερκατανάλωσή τους, η οποία έχει καρδιομεταβολικές συνέπειες.

Ειδικά η φρουκτόζη, που προστίθεται σε χυμούς, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ και παγωτά, μπορεί να έχει πιο βλαπτική επίδραση από τη γλυκόζη στην καρδιαγγειακή και την ηπατική υγεία, ακόμα κι όταν η τελευταία καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως αναφέρουν Ισπανοί επιστήμονες.

bigstock 127180097

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης σχετίζεται με μεταβολές στον οργανισμό, που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και ηπατοπάθειας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα δύο γλυκαντικά για να εξακριβώσουν πως επηρεάζουν τον οργανισμό και διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έπιναν νερό με φρουκτόζη για δύο μήνες πάχυναν περισσότερο απ’ ό,τι μία άλλη ομάδα ζώων που έπιναν νερό με γλυκόζη. Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους όσων έπιναν φρουκτόζη ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι στα ζώα που έπιναν γλυκόζη.

Τα ζώα που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, διαταραχή στη λειτουργικότητα της αορτής και αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

«Η ποσότητα της φυσικής φρουκτόζης που καταναλώνουμε όταν τρώμε φρούτα, είναι κατά κανόνα μικρότερη από εκείνη που καταναλώνουμε με τους χυμούς ή τα άλλα ροφήματα στα οποία προστίθεται ως γλυκαντικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτα Αλέγκρετ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο η ποσότητα ενός γλυκαντικού που καταναλώνει κανείς, αλλά και η ποιότητά του. Όπως διαπιστώσαμε, η φρουκτόζη ασκούσε αρνητική επίδραση στην αορτή, επιπλέκοντας την χαλάρωσή της, ενώ αντιθέτως η γλυκόζη δρούσε προστατευτικά».

Επειδή η φρουκτόζη αύξανε τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, «στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν σύμφωνα με τους ειδικούς την σύσταση να μην καταναλώνουμε πολλά τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όποιου είδους κι αν είναι αυτά, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση σακχάρων έχει σοβαρές συνέπειες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart and Circulatory Physiology.