«Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά» στον Πειραιά

150

21/2/2017

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά»είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και διοργανώνεται από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών -« Refugees Welcome to Piraeus!» και το «Syrian Solidarity House», με την υποστήριξη της διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου Πειραιά. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν και έμπρακτα τις δυσκολίες της καθημερινότητας των προσφυγόπουλων, οι διοργανωτές της έκθεσης καλούν το κοινό που θα παρευρεθεί στην έκθεση, να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη ατομικής υγιεινής τα οποία θα δοθούν στα παιδιά των προσφύγων.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη, για την έκθεση: «πρόκειται για σχέδια που έχουν κάνει τα ίδια τα προσφυγόπουλα».

Παράλληλα, όμως, με την έκθεση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά φιλοξενούνται ακόμη δύο εκθέσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. «Θεωρήσαμε ότι οι ζωγραφιές των παιδιών που έζησαν από κοντά αυτές τις δύσκολες στιγμές της προσφυγιάς εντάσσονται απόλυτα στο σκεπτικό και των δύο εκθέσεων αλλά και των προβληματισμών μας ως δήμος Πειραιά», λέει χαρακτηριστικά η κα Μπαφούνη.

Μιλώντας και για τις δύο άλλες εκθέσεις της Πινακοθήκης “Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ‘22” και “Δρόμοι Επιβίωσης”, η διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Πειραιά τονίζει τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

«Η έκθεση “Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ‘22”, είναι μια παλαιότερη έκθεση, όμως ανανεωμένη, δίνοντας έμφαση στον Πειραιά, με πολλές φωτογραφίες από τον πόλη που δεν είχε η πρώτη έκθεση. Η δεύτερη έκθεση έχει τίτλο «Δρόμοι Επιβίωσης», και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους φωτορεπόρτερς Ελλάδος, οι οποίοι έχουν καταγράψει το σύγχρονο δράμα των προσφύγων πολλές φορές από τον τόπο του ξεριζωμού έως την άφιξή τους στην Ελλάδα».

Πρόκειται για μία σύγχρονη έκθεση η οποία όπως εξηγεί η κα Μπαφούνη, «προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτό που βλέπουμε από τις τηλεοράσεις και σε αυτό που γίνεται δίπλα μας».
Σε αυτή την έκθεση η οποία πλαισιώνεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 10 τμήματα με 250 μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 9 ακόμα σχολεία με 220 παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κα Μπαφούνη, «θα θέλαμε να έχουμε και άλλο χρόνο γιατί η απήχηση που έχει στα παιδιά, είναι εντυπωσιακή. Η επίδραση του προγράμματος στους μαθητές φαίνεται και από το πλήθος των φωτογραφιών που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα».

Πρόκειται για ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά καλούνται να βιώσουν για λίγο τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που προκαλεί η τεράστια αυτή αλλαγή της ζωής κάποιου που παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και βρίσκεται από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς σπίτι, πατρίδα, σχολείο, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Στην ερώτηση για το εάν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες η κα Μπαφούνη απαντά χαρακτηριστικά: «Φυσικά. Πρέπει να γίνονται συνέχεια τέτοιες πρωτοβουλίες και να μη μένουν στις φωτογραφίες και τις οθόνες των τηλεοράσεων.»

Και προσθέτει: «Αν θεωρούν ορισμένοι ότι η προσφυγιά είναι για τους άλλους και ότι οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες γίνονται μόνο για τους άλλους και αν πιστεύουν ότι παιδιά μας είναι μόνο τα βιολογικά μας παιδιά, τότε ναι δεν υπάρχει νόημα να έρθουν να δουν την έκθεση… Πιστεύω όμως πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τη δική μας καταγωγή αλλά ούτε και την καταγωγή των γύρω μας. Είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Παιδιά μας είναι όλα τα παιδιά του κόσμου και όχι μόνο τα βιολογικά», καταλήγει με νόημα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου , στις 19:30, ενώ την όμορφη βραδιά θα πλαισιώσουν με τις μελωδίες τους η μουσική κομπανία προσφύγων που θα συμμετάσχει. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29) και θα λειτουργεί: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00- 14:00, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου οπότε ολοκληρώνονται και οι δύο εκθέσεις φωτογραφίας για την προσφυγιά που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ- ΜΠΕ