Σύστημα επιτρέπει την επικοινωνία σε άτομα με σύνδρομο εγκλεισμού

113

1/2/2017

Ένα νέο σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει σε ασθενείς που πάσχουν από  σύνδρομο εγκλεισμού να επικοινωνήσουν για πρώτη φορά με τον έξω κόσμο.

Η συσκευή δημιουργεί προσδοκίες ότι θα φέρει επανάσταση στις ζωές όσων ασθενών είναι ανίκανοι μέχρι σήμερα να έλθουν σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Biology, ερευνητές του Κέντρου Εμβιομηχανικής και Νευρομηχανικής Wyss στη Γενεύη της Ελβετίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Νιλς Μπιρμπάουμερ, δοκίμασαν το σύστημα σε τέσσερις ανθρώπους που έπασχαν από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), μία προϊούσα νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή του τμήματος εκείνου του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την κίνηση.

Οι ασθενείς δήλωσαν «ευτυχείς» από τα αποτελέσματα, παρά την κατάστασή τους.

Τα άτομα που έχουν διατηρήσει την ικανότητα σκέψης και συνείδησης, αλλά έχουν πλήρη παράλυση, εκτός από κινήσεις των ματιών τους, θεωρούνται ότι έχουν σύνδρομο εγκλεισμού.

Αν όμως δεν μπορούν καν να κινήσουν τα μάτια τους και δεν έχουν καμίας μορφής επικοινωνία, τότε το σύνδρομο θεωρείται πλήρες.

Μέχρι τώρα, ανάλογα συστήματα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή είχαν επιτρέψει κάποια επικοινωνία σε παράλυτους ασθενείς με ατελές σύνδρομο εγκλεισμού.

Το νέο σύστημα είναι όμως το πρώτο που καθιστά εφικτή την υποτυπώδη επικοινωνία σε άτομα με πλήρες σύνδρομο εγκλεισμού.

Χάρη στο νέο μη επεμβατικό σύστημα, που ανιχνεύει τις μεταβολές του επιπέδου του οξυγόνου και την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, οι ασθενείς ήταν σε θέση να απαντάνε «ναι» ή «όχι» με τη σκέψη τους σε ερωτήσεις που τους ετίθεντο με λόγια.

Οι απαντήσεις ήταν σωστές σε επτά στις δέκα ερωτήσεις (ποσοστό επιτυχίας 70%).

«Η αποκατάσταση της επικοινωνίας για ανθρώπους με σύνδρομο εγκλεισμού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την επανάκτηση της ικανότητας κίνησης», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Wyss καθηγητής Τζον Ντόναχιου.

Όπως διαβεβαίωσε, το Κέντρο σκοπεύει να προχωρήσει τη σχετική έρευνα για να αναπτύξει κλινική τεχνολογία που θα βοηθήσει παράλυτους λόγω της νόσου ALS, εγκεφαλικού επεισοδίου ή τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη