Search

Σπανάκι με πατάτες ογκρατέν

649

5/2/2017

Υλικά
για 4 μερίδες
1.100 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριες ροδέλες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο ζεματισμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
25 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
φέτα τριμμένη με το χέρι
αλάτι-πιπέρι
1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά( gouda-καπνιστό )

1/2 κούπα γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αδιάλυτο
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας
να στραγγίσουν το παραπάνω λάδι.

DSC_0001

Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε
τα κρεμμυδάκια.

DSC_0002

Προσθέτουμε το σπανάκι,σοτάρουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε.

DSC_0003

Βάζουμε στο τηγάνι μας και το καβουρδισμένο κουκουνάρι.

DSC_0004

Στρώνουμε τις μισές πατάτες στον πάτο ενός σκεύους και αλατίζουμε.

DSC_0005

Απλώνουμε πάνω από τις πατάτες το μείγμα από το σπανάκι.
Καλύπτουμε με τη φέτα.

DSC_0007

Κάνουμε άλλη μια στρώση με τις υπόλοιπες πατάτες,αλατίζουμε και
καλύπτουμε με τα κίτρινα τυριά.

DSC_0009

Ανακατεύουμε κρέμα με γάλα και περιχύνουμε το φαγητό.

DSC_0010

Αφήνουμε να σταθεί για λίγο(περίπου15-20 λεπτά) και στη συνέχεια
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, με αντιστάσεις
πάνω κάτω για περίπου μισή ώρα ή ώσπου να λιώσουν τα τυριά.

DSC_0015

ΣΗΜ:Για λιγότερες θερμίδες αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες μπορούμε
να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού πρώτα τις  λαδώσουμε ελαφρά και
τις αλατίσουμε.

DSC_0012

Συνταγή της κ.Αλεξιάδου.