ΠΓΔΜ: Δωρεάν μεταφορές για την καταπολέμηση της ρύπανσης

88

11/2/2017

Οι δημοτικές αρχές των Σκοπίων προσφέρουν δωρεάν χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στους κατοίκους, με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας της πΓΔΜ.

Τα επίπεδα των τοξικών αερομεταφερόμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Σκοπίων ήταν περίπου 20 φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με το Associated Press και άλλα διεθνή πρακτορεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, η πόλη, με πληθυσμό μόλις 750.000 κατοίκους, είναι πλέον η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την κακή ποιότητα του αέρα να ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 1.300 ανθρώπων κάθε χρόνο. Τα Σκόπια είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης και 46η στον κόσμο, με την αρνητική πρωτιά να ανήκει σε μία άλλη πόλη της χώρας, το Τέτοβο στη βορειοδυτική πΓΔΜ. Ενδεικτικά, η Αθήνα βρίσκεται στην 13η θέση, πίσω από τη Ρώμη και το Παρίσι, η Θεσσαλονίκη στην 21η και η Πάτρα στην 37η, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων Numbeo.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από το δήμαρχο Σκοπίων, Κότσε Τραϊανόβσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα μεταβαίνει και ο ίδιος στη δουλειά με το λεωφορείο. Ο Τραϊανόβσκι προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία που κινούνται με αέριο και να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι.

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην ευρεία χρήση ξυλόσομπων και στην κυκλοφορία παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων. Τα μεταπωλημένα αυτοκίνητα που εισήχθησαν στα Σκόπια από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2016 έφτασαν τα 215.000 Το μέτρο για τις δωρεάν μεταφορές θα ισχύει μέχρι να σημειώσουν πτώση τα επίπεδα ρύπανσης.

Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων αναφέρουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η ρύπανση είναι εν μέρει υπεύθυνη για το 30-35% των θανάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το ποσοστό στις άλλες πρωτεύουσες σπάνια να υπερβαίνει το 20%.