Παιδιά και υψηλή χοληστερόλη: Ποια κινδυνεύουν περισσότερο & πώς θα τα προστατέψετε

127

2/2/2017

Η πρόληψη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα παιδικά χρόνια.

Οι αθηρωματικές πλάκες και η αρτηριοσκλήρυνση, που δημιουργούνται λόγω ψηλής χοληστερόλης στο αίμα, αρχίζουν να σχηματίζονται από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 ετών που έχουν υψηλή χοληστερόλη αίματος, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλή χοληστερόλη και 5 χρόνια αργότερα.

Αν όμως τα παιδιά αυτά ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρές ουσίες, πετυχαίνουν να χαμηλώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Στα παιδιά, μια ολική χοληστερόλη άνω των 170 mg/dl θεωρείται υψηλή.

bigstock Little girl munching on a carr 24954971

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται

– Τα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό (όχι μόνο γονείς, αλλά και θείο ή θεία, παππού ή γιαγιά) καρδιοπάθειας σε νεαρή ηλικία. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι η καρδιακή προσβολή ή άλλη καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ξαφνικός θάνατος πριν από την ηλικία των 55.

– Παιδιά των οποίων ο ένας γονιός έχει χοληστερόλη πάνω από 240.

– Παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση.

Πώς θα προστατεύσετε το παιδί

– Με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους της ηλικίας τους, τα παιδιά θα πρέπει σταδιακά να ακολουθούν μια διατροφή με λιγότερα λιπαρά.

– Αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί τηγανητά.

– Προσπαθήστε να τρώει περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αποφεύγετε τα έτοιμα σνακ, όπως τσιπς, σοκολάτες, παγωτά.

– Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο, μαργαρίνη ή άλλο ζωικό λίπος στο μαγείρεμα. Προτιμήστε μόνο το ελαιόλαδο.

– Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει εκτός σπιτιού και να αθλείται τακτικά, ακολουθώντας μια δραστηριότητα που έχει επιλέξει το ίδιο, ώστε να το κάνει με όρεξη και να μην το εγκαταλείψει.