Ο απάνεμος πλωτός ποταμός της Πέλλας

122

3/2/2017

Είναι γνωστός και ως Μαυρονέρι ο ποταμός αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πλωτός μέχρι την Πέλλα.

Για τον Λουδία ποταμό οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας από τους αρχαίους δεν ταυτίζονται. Κατά τον Ηρόδοτο χώριζε την Ημαθία από τη Βοττιαία του στο Μακεδονικού Βασιλείου.

Ο Στράβωνας τον υπολόγιζε σε 120 στάδια- 22 χιλιόμετρα- ενώ ο Σκύλαξ τον μνημονεύει ως παραπόταμο των εκβολών.

Παλαιότερα ο Λουδίας μάζευε στη φιλόξενη κοίτη του τα νερά από τα βουνά Βόρας, Βέρμιο και Πάικο που μέσω της λίμνης των Γιαννιτσών κατέληγαν στον Θερμαϊκό.

Μετά την αποξήρανση της λίμνης όμως ο Λουδίας συγκεντρώνει νερό που κυρίως από το Πάικο ενώ μεγάλο μέρος του μέρος του έχει μετατραπεί σε τεχνητό κανάλι.

Γενναιόδωρος σε όλο το μήκος του, περίπου 60 χιλιόμετρα δηλαδή, ο ποταμός «τροφοδοτεί» τις γύρω περιοχές που είναι εύφορες. Και, καθώς είναι πλωτός, στα Γιαννιτσά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το κωπηλατικό κέντρο.

Η θέση ονομάζεται «Μηδέν» λόγω του μηδενικού υψόμετρου με τη στάθμη της θάλασσας. Στο κωπηλατοδρόμιο δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε – Καγιάκ και της Κωπηλασίας.

Οι όχθες του Λουδία συνδέονται με τέσσερις γέφυρες, εκ των οποίων η μία σιδηροδρομική, της γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Οι άλλες τρεις είναι σε Χαλκηδόνα-Βέροια, Εγνατία Οδό και επαρχιακή οδό Γιαννιτσών-Αλεξάνδρειας.

ΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣΛΟΥΔΙΑΣ