ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Μήπως είναι ο καφές σας θερμιδική «βόμβα»;

135

10/2/2017

Δύο στους τρεις λάτρεις του καφέ και ένας στους τρεις απ’ όσους προτιμούν το τσάι επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και λίπη τα αγαπημένα τους ροφήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ζάχαρη, η σαντιγί και τα διάφορα σιρόπια που προσθέτουν έχουν ως αποτέλεσμα για τους μεν λάτρεις του καφέ να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση κατά μέσον όρο 69 πρόσθετες θερμίδες, για τους δε λάτρεις του τσαγιού να καταναλώνουν καθημερινά 43,2 περισσότερες θερμίδες.

Αν και οι θερμίδες αυτές μοιάζουν λίγες, μπορεί να οδηγήσουν στην σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Public Health, ανέλυσαν στοιχεία από 13.185 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών που έπιναν καφέ και 6.215 που προτιμούσαν το τσάι.

Όλοι οι εθελοντές ανέφεραν την ημερήσια κατανάλωση αυτών των ροφημάτων, παραθέτοντας αναλυτικά εάν τα έπιναν σκέτα ή προσθέτοντας οτιδήποτε σε αυτά.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 67,5% όσων έπιναν καφέ και το 33,4% όσων έπιναν τσάι, πρόσθεταν ζάχαρη, γάλα, κρέμα ή σιρόπια σε αυτά.

Από τις έξτρα θερμίδες που πρόσθεταν οι λάτρεις του καφέ, οι 41,5 προέρχονταν από τη ζάχαρη και οι 23,1 από τα λίπη (οι 12,5 από αυτές προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά όπως το γάλα, η σαντιγί και η κρέμα).

Αντίστοιχα, οι λάτρεις του τσαγιού κατανάλωναν καθημερινά 36,7 θερμίδες από ζάχαρη και 3,7 από λίπη, με τις 2,1 να προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούν, πολλοί ενήλικες επιβαρύνουν τη διατροφή τους με περιττές θερμίδες και λίπη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρούοπενγκ Αν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας & Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊ.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι συνολικά το 51% των ενηλίκων πίνουν καθημερινά καφέ και το 26% τσάι.

ΠΗΓΗ: tanea.gr