ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Καρκίνος νεφρού: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

120

25/2/2017

Παρότι δεν του δίνουμε τόση σημασία όση σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του δέρματος ή του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού ανήκει στους 10 πιο κοινούς καρκίνους που προσβάλλουν τους ενήλικες.

 

Το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του νεφρού είναι το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων ή αδενοκαρκίνωμα του νεφρού που αναπτύσσεται στο νεφρικό φλοιό και αποτελεί τον συχνότερο πρωτοπαθή κακοήθη όγκο του νεφρού.

Το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών.

Δείτε 5 ύποπτα σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν για καρκίνο στο νεφρό:

gettyimages 91559601 youseered adam gault spl

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του αδενοκαρκινώματος του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο. Στα αρχικά στάδια της ασθένειας τα συμπτώματα είναι ελάχιστα. Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ζωηρού χρώματος, αν όμως η αιμορραγία γίνεται αργά, μπορεί να έχει υποστεί οξείδωση και το χρώμα να είναι σκούρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεστε στο χρώμα των ούρων σας αλλά να επισκεφτείτε άμεσα γιατρό.

gettyimages 519793098 backpain chesiirecat 0

Πόνοι στην πλάτη ή στα πλευρά

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πλάτης ή στα πλευρά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου στο νεφρό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι όγκοι στα νεφρά ασκούν πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία τον καρκίνο στα νεφρά όταν υποβάλλονται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για πόνους στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, ο πόνος προκαλείται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και η ανακάλυψη του όγκου των νεφρών είναι τυχαία.

gettyimages 534572699 rundown paul bradbury

Μόνιμη κούραση

Το αίσθημα της μόνιμης κούρασης συνδέεται με τον καρκίνο του νεφρού αλλά και περίπου 100 ακόμη ασθένειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επειδή πρόκειται λοιπόν για μη ειδικό σύμπτωμα, το μυαλό σας δεν χρειάζεται να πάει στον καρκίνο του νεφρού, αλλά να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

gettyimages 142457659 droppinglbs blendimages

Απώλεια βάρους

Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών. Κάποιος που πάσχει από καρκίνο των νεφρών μπορεί να χάνει βάρος ή να μην έχει όρεξη, ή και τα δύο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η απώλεια βάρους και οι διακυμάνσεις της όρεξης δεν είναι ειδικά συμπτώματα για τον καρκίνο του νεφρού αλλά συνδέονται και με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε το με τον γιατρό σας.

gettyimages 480811105 blood andrew brookes

Πρόβλημα στο αίμα

Οι όγκοι στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και αναστάτωση στους ηλεκτρολύτες ή τις τιμές ασβεστίου. Αν οι αιματολογικές εξετάσεις σας δεν είναι φυσιολογικές, συμβουλευτείτε γιατρό.

Μετά από μια διάγνωση καρκίνου του νεφρού

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η νεφρεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση μέρους του νεφρού.

Ακόμη και αν ο καρκίνος δεν εντοπιστεί εγκαίρως, η πρόγνωση είναι γενικά θετικά, καθώς δεν ανήκει στις επιθετικές μορφές καρκίνου.