Θετικά αποτελέσματα από την ανοσοθεραπεία στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα

147

15/2/2017

Η ανοσοθεραπεία φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα διεθνούς μελέτης.

Ωστόσο, θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια έρευνας ωσότου οι επιστήμονες καταλήξουν σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο JAMA, ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Στέφεν Ντάραμ του Κολεγίου Imperial και του Νοσοκομείου Royal Brompton του Λονδίνου, πραγματοποίησαν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή ανοσοσοθεραπείας με 106 ανθρώπους, που έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Η θεραπεία έγινε είτε με μηνιαία ένεση, είτε με υπογλώσσιο χάπι. Και στις δύο περιπτώσεις, χάρη στη γύρη που περιείχε σε υψηλή δοσολογία, ο οργανισμός ανάπτυσσε σταδιακά ανεκτικότητα απέναντι στη γύρη και σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε την ανοσοθεραπεία και η άλλη έπαιρνε εικονική αγωγή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ουσιαστική βελτίωση μόνο κατά τον τρίτο χρόνο της θεραπείας.

Όμως, η σημαντική μείωση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

«Η ανοσοθεραπεία είναι άκρως αποτελεσματική, όταν χορηγείται σε χάπια ή ενέσεις, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Δρ Ντάραμ.

Περίπου το 15% των ανθρώπων υποφέρουν από διαγνωσμένη αλλεργική ρινίτιδα και το 30% αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται από σχετικά συμπτώματα, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής και του ύπνου τους, ακόμη και την απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο.

Για πολλούς ασθενείς, πιθανώς στους μισούς, τα συνήθη φάρμακα (ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά χάπια κ.α.) δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η ανοσοθεραπεία πρέπει να ξεκινά δύο μήνες πριν την άνοιξη και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επί μία τριετία. Ήδη αναπτύσσονται παρεμφερείς ανοσοθεραπείες και για άλλες αλλεργίες, π.χ. στα ακάρεα της σκόνης και τα φιστίκια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή