Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην εξέλιξη της άνοιας

142

7/2/2017

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και συμβάλλει στην εξέλιξη της άνοιας, και οι γυναίκες με μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέλυσε τα δεδομένα νοητικής ικανότητας 3.647 γυναικών ηλικίας 65 έως 79 ετών, από το 1995 έως το 2010, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ερωτηματολόγια και δημόσια δεδομένα από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ για τον υπολογισμό των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ρύπανσης διαμέτρου κάτω των 2,5 χιλιοστών, που εισχωρούν εύκολα στους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM2.5 ή ΑΣ 2,5, διέτρεχαν 68% έως 91% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιδείνωση της γνωστικής τους ικανότητας και της άνοιας, σε σχέση με τα άτομα με έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, αναφέρει η έρευνα.

Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών με την υψηλότερη έκθεση σε ρύπανση που διαθέτουν επίσης δύο αντίγραφα της παραλλαγής γονιδίου ΑροΕ4, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν της τάξης του 295%. Περίπου το 2% του πληθυσμού διαθέτει δύο αντίγραφα της παραλλαγής ΑροΕ4, η οποία από μόνη της είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα επίπεδα των ΡΜ2.5 έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της έρευνας, και έτσι η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ έχει επίσης σημειώσει μικρή πτώση.

«Δεν γνωρίζουμε αν η μείωση της συχνότητας εμφάνισης οφείλεται ευθέως στη μείωση των επιπέδων ΡΜ2.5», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής, Τζιου-Τσιουάν Τσεν. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ερευνητικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε».