Αναψυκτικά και διάβρωση δοντιών: Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια

108

16/2/2017

Το στόμα είναι ένα φυσικά μη όξινο περιβάλλον γι’ αυτό και τα οξέα των ποτών και των τροφίμων που καταναλώνουμε προκαλεί διάβρωση στα δόντια.

Η διάβρωση των δοντιών ξεκινά από την παιδική ηλικία και εκδηλώνεται με τη διάλυση του εξωτερικού στρώματος της αδαμαντίνης από στοματικά οξέα.

Το όξινο και το αλκαλικό μετρώνται σε μια λογαριθμική κλίμακα του pΗ, που κυμαίνεται από το 1, πολύ όξινο, ώς το 14, έντονα αλκαλικό. Το pΗ 7 χαρακτηρίζεται «ουδέτερο». Το σάλιο σ΄ ένα υγιές στόμα έχει pΗ περίπου 7,4.

Ωστόσο, ορισμένα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν χαμηλό pΗ, ώς και 3,4, είναι δηλαδή πολύ όξινα από βιολογικής απόψεως με αποτέλεσμα να διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Η διάβρωση των δοντιών μπορεί να έχει κι άλλες αιτίες, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία τα φυσικά οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στο στόμα.

bigstock Man Brushing Teeth Toothbrush 83765798

Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια

Έχει αποδειχθεί πως το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως αφού πιούμε κάτι όξινο, όπως έναν χυμό φρούτων το πρωί, έχει πιο καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια αδαμαντίνης απ΄ ό,τι έχουν ξεχωριστά το βούρτσισμα και η κατανάλωση όξινων ποτών.

Το όξινο ποτό μπορεί να μαλακώσει την αδαμαντίνη και να την κάνει να τρίβεται ευκολότερα με το δυνατό βούρτσισμα.

Η επιφάνεια του δοντιού μπορεί να χρειαστεί έως και 20 λεπτά για να επανέλθει στο φυσιολογικό pΗ έπειτα από ένα όξινο ποτό.

Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε 40 λεπτά ή και μία ώρα αφού φάτε όξινες τροφές ή πιείτε όξινα ποτά για να βουρτσίσετε τα δόντια.