Οι αναβολές της προπόνησης πλήγμα για τον εγκέφαλο

111

28/1/2017

Πριν αποφασίσετε να αναβάλετε για αύριο την προπόνησή σας, ίσως θέλετε να σκεφθείτε τον εγκέφαλό σας.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα οφέλη της συστηματικής γυμναστικής στον εγκέφαλο αρχίζουν να χάνονται όταν κάποιος αποφασίσει να την αναβάλει έστω και για μία ή δύο εβδομάδες.

Τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία του εγκεφάλου είναι πολλά και καλά τεκμηριωμένα, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, αιμοφόρων αγγείων και συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, καθώς και να αυξήσει τον όγκο σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη σκέψη.

Προφανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άνθρωποι και ζώα που γυμνάζονται τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη και νοητικές δεξιότητες, σε σύγκριση με τους καθιστικούς ομολόγους τους.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα οφέλη οφείλονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η συστηματική άσκηση στη ροή αίματος στον εγκέφαλο, όχι μόνο στη διάρκειά της αλλά και ενόσω αναπαύεται κανείς.

Ωστόσο, ασαφές παρέμενε έως τώρα εάν οι βελτιώσεις αυτές είναι μόνιμες ή έχουν συγκεκριμένη διάρκεια.

Η έρευνα

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ επιστράτευσαν 12 δεινούς δρομείς ηλικίας 50-80 ετών, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια τρεξίματος στα πόδια τους και εξακολουθούσαν να τρέχουν σχεδόν 55 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές σε πρόσφατο τεύχος της επιθεώρησης «Frontiers in Aging Neuroscience», κατά την έναρξη της μελέτης οι δρομείς επισκέφθηκαν το εργαστήριό τους για να υποβληθούν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων και σε μαγνητική τομογραφία για να καταγραφεί η ροή αίματος σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονταν ιδιαιτέρως για τον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να μη γυμναστούν για δέκα ημέρες και γενικώς να έχουν τη λιγότερο δυνατή φυσική δραστηριότητα που μπορούσαν.

Αν και αυτό δεν ήταν διόλου εύκολο, αφού η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είχε μάθει να τρέχει σχεδόν καθημερινά, οι εθελοντές κατόρθωσαν να συμμορφωθούν στους κανόνες της μελέτης και όταν πέρασε το δεκαήμερο υποβλήθηκαν σε επαναληπτική μαγνητική τομογραφία και ξαναέκαναν τα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.

Τα αποτελέσματα

Η διαφορά ανάμεσα στις εξετάσεις ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζ. Κάρσον Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η ροή του αίματος είχε μειωθεί αισθητά στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών και ιδιαιτέρως πολύ στον ιππόκαμπο.

Ευτυχώς, όμως, οι επιδόσεις τους στα τεστ δεν είχαν μειωθεί, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν σταματούσαν τη γυμναστική για περισσότερο καιρό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο αρχίζουν να φθίνουν όταν σταματά κάποιος τη γυμναστική, σχολίασε ο δρ Σμιθ.

Και πρόσθεσε ότι, μολονότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα αν οι παρατηρούμενες αλλαγές ισχύουν και για όσους γυμνάζονται με πιο ήπιους ρυθμούς και διακόπτουν παροδικά την άσκηση, «όποιος θέλει να έχει υγιή εγκέφαλο πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται και να προσπαθήσει να μη σταματήσει ποτέ».

ΠΗΓΗ: tanea.gr